ΚεντρικήΥγεία

Πώς να μειώσετε το στρες: Πρακτικός οδηγός 6 βημάτων για καλύτερη ψυχική διάθεση

19/1/2022

“Το συναίσθημα του άγχους και του στρες είναι αναπόφευκτο. Αλλά η σωστή διαχείριση του στρες μπορεί να προάγει τη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα καθώς μεγαλώνουμε”, λέει η ειδικός διαχείρισης άγχους, δρ. Frances Callahan, από το ερευνητικό, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins.

Η δρ. Callahan έχει καταλήξει σε ένα εύκολο στην εφαρμογή του πλάνο 6 βημάτων για καλύτερη διαχείριση του στρες, σε οποιαδήποτε ηλικία.

1. Προσδιορίστε τους παράγοντες που διεγείρουν το στρες σε εσάς προσωπικά

Μόλις μάθετε από πού προέρχεται το άγχος σας (π.χ. μια σχέση, τα παιδιά, ο φόρτος εργασίας, ένα πρόβλημα υγείας) μπορείτε μερικές φορές να μειώσετε ή να το αποτρέψετε. Αφού σκεφτείτε καλά το όποιο θέμα, μπορείτε να εντοπίσετε πρακτικά βήματα για να βελτιώσετε την κατάσταση. Ακόμα κι αν το να αλλάξετε αυτόν τον στρεσογόνο παράγοντα σας φανεί δύσκολο, μια αλλαγή προοπτικής μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του άγχους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος γνωστός σας εκνευρίζει εύκολα, το να κάνετε ένα βήμα πίσω, να απομακρυνθείτε λίγο και να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας από αυτόν, μπορεί να σας επιτρέψει και να διατηρήσετε τη γνωριμία, αλλά και να μειώσετε το στρες που σας προκαλεί.

2. Μην απομονώνεστε

Η διατήρηση, η βελτίωση και η αύξηση των υγιών σχέσεων με φίλους και οικογένεια προάγει δυναμικά την ψυχολογική ανθεκτικότητα. Πολλοί διαπιστώνουν ότι οι δεσμοί με μια υποστηρικτική οικογένεια, με καλούς γείτονες, ακόμη και με κατοικίδια, τους βοηθούν να αισθάνονται θετικοί και ενεργητικοί, ακόμα κι αν ζουν μόνοι τους στο σπίτι.

3. Μείνετε ενεργοί

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την καλή ψυχική διάθεση. Τα μικρά διαλείμματα για περπάτημα πολλές φορές την ημέρα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αποπομπή του στρες. Η άσκηση, ή η συμμετοχή σε μαθήματα γιόγκα, χορού κλπ με φίλους βοηθά επίσης στην επίτευξη του βήματος 2: να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους δικούς σας.

4. Βρείτε το “κουμπί” παύσης και περισυλλογής

“Μετά από περιόδους μεγάλων αλλαγών, υψηλών απαιτήσεων, ή κάποιας σημαντικής απώλειας, είναι απαραίτητο να ‘πατήσετε το κουμπί’ της παύσης και της ξεκούρασης. Συχνά η δημιουργία χρόνου και χώρου για ξεκούραση προϋποθέτει να πείτε “όχι” σε μερικές προσκλήσεις και αιτήματα για βοήθεια, τουλάχιστον προσωρινά», λέει η δρ. Callahan. Προσπαθήστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο ησυχίας καθημερινά. Η περισυλλογή, ο προβληματισμός και η εστιασμένη αναπνοή ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ηρεμία.

5. Βάλτε την αναψυχή στο πρόγραμμά σας

Για να μειώσετε τις επιπτώσεις του εξαντλητικού ρυθμού της καθημερινότητας, προγραμματίστε ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση για την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα, ή ακόμα και το έτος (π.χ. προγραμματισμός για κάποιο ταξίδι αναψυχής). Η δρ. Callahan συνιστά, “αντί να κάνετε άσκοπο ζάπινγκ στην TV, παρακολουθήστε μόνο ένα ειδικό πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, μόνος ή με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Σχεδιάστε μια μηνιαία βραδιά παιχνιδιού με φίλους και ζητήστε τους να φέρει ο καθένας από κάτι φαγώσιμο για να μοιραστείτε. Προσδιορίστε διασκεδαστικές δραστηριότητες που σας ταιριάζουν και προγραμματίστε τις”.

6. Βάλτε σε νέο πλαίσιο τις σκέψεις σας για το ίδιο το στρες που νιώθετε

Οι ψυχοσωματικές αντιδράσεις στο στρες, όπως ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός, εξελίχθηκαν για να βελτιώσουν την απόδοσή μας σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η υπενθύμιση της εξελικτικής αξίας του στρες μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας και να μειώσει παραδόξως το άγχος, καθώς δεν “αγχώνεστε επειδή έχετε άγχος”! Δηλαδή αποδέχεστε ότι ένα μέτρο στρες είναι αποδεκτό και φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να πιέζεστε παραπάνω εξαιτίας του.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ζώα συντροφιάς: «Ξεπαγώνει» η υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Από Την Ένωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου

xristiana

Η έξαρση των ιώσεων και το μέλλον του κοροναϊού

xristiana