ΚεντρικήΥγεία

Πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη: Πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν (εικόνες)

9/1/2022

  • Πότε ξεκινούν οι πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη;
  • Πόσο διαρκούν και πότε τελειώνουν;
  • Με ποιες τροφές μπορείτε να τις ανακουφίσετε;

Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και προκαλούνται κυρίως από τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μεταξύ της 14ης και της 20ης εβδομάδας.

Πότε ξεκινούν οι πρωινές ναυτίες στην εγκυμοσύνη

Σε γενικές γραμμές οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν την 5η με 6η εβδομάδα κύησης, όταν επίπεδα της hCG είναι αρκετά υψηλά. Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για κάθε γυναίκα, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι πρωινές ναυτίες είναι από τα πρώτα συμπτώματα που κάνουν την μέλλουσα μαμά να υποψιαστεί την εγκυμοσύνη της.

Περίπου το 70% των εγκύων έχει πρωινές ναυτίες ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και παρά την ονομασία τους, οι ναυτίες αυτές παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα επιδεινώνονται τις απογευματινές ώρες, ενώ σε άλλες υποχωρούν.

Οι πρωινές ναυτίες δεν εγείρουν ανησυχίες για την υγεία της εγκύου, ωστόσο μπορεί να δυσκολέψουν την έγκυο στην καθημερινότητά της. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην περίπτωση της υπερέμεσης κύησης όπου οι ναυτίες και οι εμετοί είναι πολύ πιο έντονοι και ο κίνδυνος αφυδάτωσης και απώλειας βάρους είναι αυξημένος.

proini adiathesia

Πόσο διαρκούν και πότε τελειώνουν οι πρωινές ναυτίες;

Οι πρωινές ναυτίες συνήθως επιδεινώνονται την 9η με 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα της ορμόνης χοριακής γοναδροτροπίνης είναι στα υψηλότερα επίπεδα συνολικά σε όλη την εγκυμοσύνη. Από την 11η εβδομάδα κύησης η hCG μειώνεται και μέχρι την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης τα επίπεδα μειώνονται κατά 50%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωινές ναυτίες υποχωρούν τελείως μεταξύ της 15ης και 20ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, ωστόσο κάποιες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα και μετέπειτα.

Με ποιες τροφές μπορείτε να τις ανακουφίσετε;

«Αν και η κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι δυσάρεστη όταν αισθάνεστε ναυτία, ωστόσο είναι απαραίτητη για την καλή ενυδάτωση και τη θρέψη τόσο τη δική σας όσο και του εμβρύου» αναφέρει η διαιτολόγος και διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τροφές που μπορούν να σας ανακουφίσουν.

photo
Αβοκάντο / πηγή φωτογραφίας: unsplash.com by Thought Catalog
photo
Αυγά και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη / πηγή φωτογραφίας: unsplash.com by Hello I’m Nik
photo
Ρύζι και ζυμαρικά / πηγή φωτογραφίας: unsplash.com by Pille R. Priske
photo
Ψωμί ολικής άλεσης / πηγή φωτογραφίας: unsplash.com by Jude Infantini
photo
Μπανάνα / πηγή φωτογραφίας: unsplash.com by Eiliv-Sonas Aceron

Πηγή πληροφοριών: babycenter.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ Από Τον Δήμο Γλυφάδας

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 4/11

xristiana

Younger than ever: 4 εναλλακτικές λύσεις για φυσικό μπότοξ στο σπίτι

xristiana