ΚεντρικήΥγεία

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια: Τι προκαλεί η ασβέστωση

6/1/2022

Τα νεφρά έχουν μια σημαντική δουλειά να κάνουν: Χωρίς αυτά, ο οργανισμός δεν θα ήταν σε θέση να απομακρύνει τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά.

Αυτό που κάνουν τα νεφρά είναι μια κρίσιμη διαδικασία για τη διατήρηση της σωστής ποσότητας μετάλλων στην κυκλοφορία του αίματος.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα για όσους έχουν μειωμένη νεφρική λειτουργία. Διότι τα ακανόνιστα επίπεδα μετάλλων μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα σε διάφορα μέρη του σώματος.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα μέρος του σώματος όπου μπορεί να ανακαλύψετε αυτό το πρόβλημα με την μορφή ενός μυστηριώδους πόνου, ή ακαμψίας λόγω συσσώρευσης ασβεστίου και φωσφόρου.

Εάν αισθάνεστε πόνο γύρω από τις αρθρώσεις σας, μπορεί να ευθύνονται τα νεφρά σας

Αν και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις (οι περισσότερες εκ των οποίων ορθοπεδικές) υπάρχει μια πιθανή εξήγηση που συχνά αγνοείται: η νεφρική ανεπάρκεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις σοβαρής χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), είναι σύνηθες οι ασθενείς να αναπτύσσουν ασβεστοποίηση γύρω από τον μαλακό ιστό των αρθρώσεων. Αυτό προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα. Η πάθηση ονομάζεται calcinosis cutis, ή ασβέστωση.

“Οι αλλαγές στα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα κοινό φαινόμενο σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου”, εξηγεί μια μελέτη του 2017, που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor στο Τέξας, με επίκεντρο την περίπτωση μιας 26χρονης με ΧΝΝ και σοβαρή ασβέστωση στις αρθρώσεις. “Η μεταστατική ασβέστωση είναι μια σπάνια διάγνωση που συχνά συνδυάζει αυτά τα δύο πράγματα. Η εκτεταμένη ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών που περιβάλλουν μια μεγάλη άρθρωση είναι το χαρακτηριστικό αυτής της ασθένειας”, έγραψαν οι ερευνητές.

Ασβέστωση: Τι συμπτώματα προκαλεί

Εάν εμφανίσετε ασβέστωση, οι ερευνητές του Baylor λένε ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές του σώματος που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν. “Οι ώμοι, οι αγκώνες και οι γοφοί είναι συνήθως οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από αυτές τις βλάβες. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε διάφορες άλλες περιαρθρικές περιοχές του σώματος”, γράφουν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων εκτός από τον σχηματισμό ασβεστοποιημένων οζιδίων στον μαλακό ιστό των αρθρώσεων. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως:

  • πόνο
  • δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • συμπίεση νεύρων
  • φλεγμονή
  • σχηματισμό συριγγίων
  • μόλυνση
  • πυρετό

Η ασβέστωση μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως κάποια άλλη πάθηση

Μια άλλη μελέτη του 2018, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation παρουσίασε μια παρόμοια περίπτωση, αυτήν τη φορά ενός 34χρονου άνδρα με χρόνια νεφρική νόσο που είχε επίσης επώδυνες πρησμένες αρθρώσεις λόγω ασβέστωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι “αν και η ασβεστοποίηση είναι μια συχνή εκδήλωση στη χρόνια νεφρική νόσο, εκδηλώνεται παρόμοια με τη φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας που επηρεάζει πέντε, ή περισσότερες αρθρώσεις.

Η ομάδα του Baylor είχε επίσης διαπιστώσει μια αρχικά εσφαλμένη διάγνωση στη δική της μελέτη: Η ασθενής υποβλήθηκε αρχικά σε θεραπεία για ουρική αρθρίτιδα κατά την άφιξή της στα Επείγοντα, αλλά δεν είδε καμία βελτίωση.

Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ασβέστωση μέσω ενός συνδυασμού ακτινογραφιών και εξετάσεων αίματος. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί επίσης να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την συνολική υγεία των νεφρών σας.

Εάν είστε άνω των 65 ετών, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε ασβέστωση των αρθρώσεων

Καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικό, όσο μεγαλώνετε, να ελέγχετε τα επίπεδα ασβεστίου σας. Εάν είστε άνω των 65 ετών, να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας για εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση των επιπέδων ασβεστίου μαζί με άλλες εξετάσεις.

Αν είστε κάτω των 65 ετών και γεννηθήκατε με καρδιακό ελάττωμα, ή προβλήματα που σχετίζονται με τα νεφρά, οι ασβεστώσεις μπορεί να είναι πιο συχνές για εσάς. Μιλήστε με τον γιατρό σας, εάν υποψιάζεστε ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ασβέστωσης των αρθρώσεων, ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα της πάθησης και έχετε ιστορικό νεφρικής νόσου.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Άνοια: Τα δημοφιλή τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο – Ποια σας προστατεύουν

xristiana

ΔΕΣΦΑ: Ισχυρό ενδιαφέρον για τη Ρεβυθούσα και τον σταθμό LNG την περίοδο 2023-2027

xristiana

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

xristiana