ΚεντρικήΥγεία

Μην πάρετε υπνωτικό χάπι. Κάντε αυτό και βελτιώστε τον ύπνο σας

15/1/2022

Αντί να καταφύγετε στη χημεία για να σας πάρει ο ύπνος, δοκιμάστε να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε έναν πολύ πιο φυσικό, αλλά αποτελεσματικό παράγοντα

Μουσική, ζεστό γάλα, χαλαρωτικό ντους… Υπάρχουν διάφορες λύσεις που υπόσχονται την έλευση του ύπνου σε όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνία, σύμφωνα  όμως με τα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία των ερευνών υπάρχει ένα πιο απλός τρόπος να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Η κίνηση ματ που θα σας βοηθήσει είναι η  βελτίωση της διατροφής σας.

Ενώ είναι γνωστό ότι η καφείνη και το αλκοόλ δρουν διεγερτικά και διαταράσσουν τον ύπνο, φαίνεται ότι ορισμένες ομάδες τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και ορισμένων δημητριακών – έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ανασκόπησης ερευνών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Annual Review of Nutrition.

Η Marie-Pierre St-Onge, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μια εκ των συγγραφέων της επισκόπησης δήλωσε ότι «βρήκαμε ότι η διατροφή που που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά,  όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, συνδέθηκε με καλύτερη ποιότητα ύπνου».

Επιπλέον, ενώ μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τον ύπνο, προηγούμενη έρευνα της Dr St-Onge και της ομάδας της διαπίστωσε ότι  η κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να τον διαταράξει.

«Οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες περνούσαν λιγότερο χρόνο στο ελαφρύ στάδιο του ύπνου και περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο», εξηγεί η D r St-Onge, «ενώ η κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκε με μικρότερο διάρκεια βαθέος ύπνου».

Επίσης παρατήρηθηκε ότι « όσο περισσότερη ζάχαρη έτρωγαν οι εθελοντές, τόσο περισσότερες αφυπνίσεις είχαν το βράδυ. Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της ζάχαρης, τε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι αυτά που προκαλούν τις διακοπές του ύπνου».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι φυτικές ίνες των τροφίμων δρουν ευεργετικά όσον αφορά την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου. Επίσης εξαίρουν την ευεργετική δράση της τρυπτοφάνης (πηγες είναι η γαλοπούλα, τα ψάρια, οι μπανάνες και οι σπόροι), ενός αμινοξέος που ο οργανισμός χρησιμοποιεί για την παραγωγή μελατονίνης και το οποίο αφθονεί σε όσους ακολουθούν μεσογειακού τύπου διατροφή, καθώς και της σεροτονίνης ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και βοηθά στην έλευση του ύπνου.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της μεσογειακής διατροφής καθώς και το αίσθημα κορεσμού  που προκαλεί θεωρούνται επίσης από τους ερευνητές δυο παράγοντες που μεταξύ άλλων επηρεάζουν και την ποιότητα του ύπνου.

Πηγή: https://ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια

xristiana

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Πρωτόγνωρη η διάρκεια του φαινομένου «Λα Νίνια» για αυτόν τον αιώνα

xristiana

Επιστημονική εκδήλωση «Υπέρταση: Μύθοι και αλήθειες»

xristiana