ΚεντρικήΥγεία

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που γλυτώνει από τις θρομβώσεις μετά τη νοσηλεία

10/1/2022

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που γλυτώνει από τις θρομβώσεις μετά τη νοσηλεία.

Με βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα σχετίζεται η θρομβοπροφύλαξη με ριβαροξαμπάνη όταν χορηγείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) μετά τη νοσηλεία τους λόγω της COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet. 

Η έρευνα που διεξήγαγε ο Eduardo Ramacciotti, M.D., από το Ινστιτούτο Ερευνών Science Valley στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και οι συνεργάτες του,  έγινε με τυχαία δοκιμή σε 320 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή (VTE). Κατά την έρευνα, χορηγήθηκαν στους μισούς 160 ασθενείς για 35 ημέρες 10 mg/ημέρα ριβαροξαμπάνης και στους υπόλοιπους 160 δεν χορηγήθηκε κάποια αντιπηκτική αγωγή κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους όλοι οι ασθενείς έλαβαν θρομβοπροφύλαξη με συνήθεις δόσεις ηπαρίνης ενώ το 52% από αυτούς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.

Από την έρευνα προέκυψε πως συνολικά το 62% των ασθενών κατέγραψε βαθμολογία (του Διεθνούς Ιατρικού Μητρώου Πρόληψης Φλεβικής Θρομβοεμβολής IMPROVE) για τη φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) από 2 έως 3 και αυξημένα επίπεδα D-Dimer ενώ το υπόλοιπο 38% είχε βαθμολογία ≥4. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωταρχική έκβαση αποτελεσματικότητας  εμφανίστηκε στο 3%  των ασθενών που έλαβαν ριβαροξαμπάνη και στο 9% όσων δεν έλαβε καμία αντιπηκτική αγωγή. Ωστόσο καμία από τις δύο ομάδες δεν παρουσίασε σοβαρή αιμορραγία ενώ δύο από τους ασθενείς στην ομάδα της ριβαροξαμπάνης εμφάνισαν αλλεργικές αντιδράσεις.

«Η χρήση εκτεταμένης δόσης ριβαροξαμπάνης προληπτικά θα πρέπει να εξεταστεί κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ως μια ελκυστική στρατηγική για τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με μέτρηση κάθαρσης κρεατινίνης άνω των 30ml/λεπτό που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και βαθμολογία IMPROVE VTE 2 έως 3 συν τα αυξημένα επίπεδα D-Dimer ή βαθμολογία IMPROVE VTE 4 ή περισσότερο» τονίζουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Μνήμη Του Ιάσονα Πανταζή

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 28/7

xristiana

Σκρέκας: Το ενεργειακό οξύνεται – Ύψιστο ζήτημα να προχωρήσουμε όλοι μαζί

xristiana