ΚεντρικήΥγεία

Ανάπτυξη της όρασης του μωρού μέσα στη μήτρα: Βασικά ορόσημα

30/1/2022

  • Πότε αναπτύσσονται τα μάτια των μωρών στη μήτρα;
  • Πότε ανοίγουν τα μωρά τα μάτια τους;
  • Πώς να ενισχύσετε την όραση του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πριν από τη γέννηση, η όραση του μωρού δεν είναι καθαρή, αλλά ακόμη και στη μήτρα το έμβρυο μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα, να παρακολουθεί αντικείμενα και να ξεχωρίζει ένα χρώμα – το κόκκινο!

Πότε αναπτύσσονται τα μάτια των μωρών στη μήτρα; Βασικά ορόσημα

Τα μάτια του μωρού ξεκινούν ως δύο μικροσκοπικές εκβολές από τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.Περίπου στις 7 εβδομάδες, τα κύρια μέρη του ματιού που επιτρέπουν την όραση – ο κερατοειδής, η ίριδα, η κόρη, ο φακός και ο αμφιβληστροειδής – αρχίζουν να αναπτύσσονται και σχηματίζονται σχεδόν πλήρως λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα. Περίπου στις 10 εβδομάδες, το μωρό έχει βλέφαρα, αν και παραμένουν κλειστά. Και εδώ είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός: Παρόλο που οι δακρυϊκοί πόροι του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου στις 8 εβδομάδες, δεν θα σχηματιστούν πλήρως παρά μόνο μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση (και μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για τα πρόωρα). Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή δακρύων του μωρού σας δεν φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων μέχρι να είναι λίγων εβδομάδων.

orasi morou sti mitra

Πότε ανοίγουν τα μωρά τα μάτια τους;

Τα μάτια του μωρού σας ανοίγουν για πρώτη φορά γύρω στην 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Μέχρι την 31η εβδομάδα, οι κόρες των ματιών μπορούν να συστέλλονται, να διαστέλλονται και να ανιχνεύουν φως. Την 32η εβδομάδα το μωρό μπορεί να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα ενώ κατά την 34η μπορεί να διακρίνει το κόκκινο χρώμα και να παρακολουθεί την κίνηση.

Πώς να ενισχύσετε την όραση του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των ματιών του μωρού είναι η βήτα – καροτίνη. Είναι άφθονη σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα.Το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α , η οποία υποστηρίζει την όραση του μωρού και έχει οφέλη και για εσάς. Βοηθά στην επιδιόρθωση των ιστών μετά τον τοκετό, καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μεταβολίζει τα λίπη.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να μη λαμβάνετε πολύ ρετινόλη, έναν τύπο βιταμίνης Α που μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και ηπατική τοξικότητα σε υψηλές δόσεις. Βρίσκεται σε ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και φάρμακα για την ακμή (είναι ασφαλές να λαμβάνετε βήτα-καροτίνη από φρούτα και λαχανικά).

matia moron

Τι χρώμα θα έχουν τα μάτια του μωρού; 

Κατά τη γέννηση, είναι πιθανό τα μάτια του μωρού σας να είναι μπλε ή γκρι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίριδες ενός νεογέννητου δεν έχουν πολλή μελανίνη, τη χρωστική ουσία που ευθύνεται για το χρώμα των ματιών.Το τελικό χρώμα εξαρτάται από την ποσότητα μελανίνης που αναπτύσσεται, η οποία καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονόμησε από εσάς και τον σύντροφό σας. Τα μπλε, γκρίζα και πράσινα μάτια έχουν λιγότερη μελανίνη, ενώ τα καστανά έχουν περισσότερη.
Όταν το μωρό σας γίνει περίπου 9 μηνών, τα μάτια του πιθανότατα θα αποκτήσουν το μόνιμο χρώμα τους.

Πηγή: babycenter.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Η νόσος που «κλέβει» έως 15 χρόνια ζωής – Οι 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

xristiana

Ημερίδα Με Θέμα: «Σύγχρονοι Προβληματισμοί Της Οικογένειας» Από Το Σύλλογο Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ

xristiana

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος

xristiana