ΚεντρικήΠεριβάλλον

Οι μισές παραλίες της Γης θα εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα λένε ειδικοί

20/11/2025

Οι παραλίες σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια μορφή «σύνθλιψης» μια διαδικασία που προκαλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και από την αυξανόμενη επέκταση των παράκτιων περιοχών. Αυτές οι πιέσεις διαταράσσουν τη μεγάλη ποικιλία ειδών που ζουν σε αμμώδη περιβάλλοντα μειώνουν τις ευκαιρίες για τουρισμό και αλιεία και αυξάνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες πόλεις καθώς η θάλασσα εισχωρεί στην ξηρά.

Αυτή η ανησυχία αναδείχθηκε από τον Ουρουγουανό θαλάσσιο επιστήμονα Ομάρ Ντεφέο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης UdelaR. «Σχεδόν οι μισές παραλίες θα εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα. Εμείς στην Ουρουγουάη τη Βραζιλία και την Αργεντινή μοιραζόμαστε αυτούς τους πόρους. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σε συνεργασία με τους Βραζιλιάνους επιστήμονες για να διαχειριστούμε και να προστατεύσουμε τα παράκτια οικοσυστήματα» αναφέρει ο Ντεφέο.

Οι ζώνες

Ο Ντεφέο λέει ότι τα παράκτια περιβάλλοντα περιλαμβάνουν τρεις αλληλένδετες ζώνες. Η πρώτη είναι ο αμμόλοφος, η περιοχή πάνω από τη γραμμή της υψηλής παλίρροιας όπου ο άνεμος συσσωρεύει άμμο σε κορυφογραμμές ή «βουνά άμμου». Η δεύτερη είναι η παραλία η αμμώδης έκταση που αποκαλύπτεται κατά την άμπωτη και καλύπτεται ξανά κατά την πλημμυρίδα. Η τρίτη είναι το βυθισμένο τμήμα που εκτείνεται από το χαμηλότερο σημείο της παλίρροιας μέχρι το σημείο όπου αρχίζουν να σπάνε τα κύματα.

«Αυτές οι ζώνες σχηματίζουν ένα αλληλένδετο παράκτιο οικοσύστημα που είναι απαραίτητο για την περιβαλλοντική ισορροπία. Πώς συνδέονται μεταξύ τους; Ο άνεμος μεταφέρει άμμο από την ξηρή ζώνη προς τη ζώνη θραύσης των κυμάτων. Και όταν τα κύματα προχωρούν προς τα μέσα φέρνουν τα ιζήματα πίσω στην παραλία. Αυτή η αμφίδρομη κίνηση παράγει μια σταθερή ανταλλαγή κατά την οποία η μία ζώνη τροφοδοτεί την άλλη. Όταν έρχεται μια καταιγίδα ο αμμόλοφος λειτουργεί ως ασπίδα. Έτσι όταν η αστικοποίηση καταστρέφει τον αμμόλοφο το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η καταστροφή των σπιτιών δίπλα στη θάλασσα» είπε ο επιστήμονας.

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 8/6

xristiana

Φάρμακα: Μηδενική συμμετοχή για άτομα με οπτική αναπηρία ≥80%

xristiana

Καρδιτσιώτης δίνει ρέστα

xristiana