ΚεντρικήΥγεία

Από ποια δηλητηρίαση κινδυνεύουμε περισσότερο το καλοκαίρι;

4/7/2025

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης δηλητηρίασης το καλοκαίρι; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή για υπαίθριες συναντήσεις με τους αγαπημένους μας, τραπέζια, party και μπάρμπεκιου γεμάτα νόστιμες λιχουδιές. Τότε όμως, φαίνεται να είναι επίσης πιο πιθανό να κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφιμογενή νοσήματα κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όταν έρχεται το καλοκαίρι, οι λοιμώξεις που οφείλονται στη σαλμονέλα, τη λιστέρια και πολλά άλλα παθογόνα που ευθύνονται συνήθως για τη μόλυνση των τροφίμων κορυφώνονται, σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Foodborne Diseases Active Surveillance Network.

Μάλιστα, τα τροφιμογενή νοσήματα φαίνεται να είναι 10 φορές συχνότερα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνει επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο Scientific Reports.

Γιατί λοιπόν, αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ιδανικές συνθήκες για επικίνδυνα παθογόνα

Οι τροφιμογενείς ασθένειες εκδηλώνονται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα μολυσμένα με βακτήρια ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ναυτία ή διάρροια, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Related posts

Greenpeace-έρευνα: Οι πολίτες θέλουν εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ για έξοδο από την ενεργειακή κρίση

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Δωρεάν Μουσική Συναυλία Στο Μέγαρο Μουσικής Από Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

xristiana