18/6/2025
Μπορεί οι, λανθασμένες, όπως αποδεικνύεται, πληροφορίες περί «διαύλου» εκεχειρίας-εκτόνωσης από το Ιράν να έφεραν μια δόση ηρεμίας στη διεθνή ενεργειακή αγορά, αλλά το… ψεύτικο θαύμα δεν κράτησε ούτε μία μέρα.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης χθες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η αινιγματική κινητικότητα, αλλά και οι δηλώσεις Τραμπ περί απαίτησης άνευ όρων παράδοσης, σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις που ενισχύουν την πιθανότητα εμπλοκής των ΗΠΑ στις πολεμικές επιχειρήσεις, προκάλεσαν έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει και το Bloomberg, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε καθώς οι traders προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν, με ορατό τον κίνδυνο αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ, βασική οδό για τα, όλο και πιο πολύτιμα, φορτία LNG.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο σημείο αναφοράς του TTF έκλεισαν χθες στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα στα 39,21 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 3,44%.
Υπό την αυξανόμενη πίεση προς το Ιράν από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, το Κατάρ ζήτησε μάλιστα από τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου να περιμένουν έξω από την πλωτή οδό μέχρι να είναι έτοιμα για φόρτωση.
Κατά το Bloomberg, ενώ δεν αναμένονται καθυστερήσεις στις αποστολές προς το παρόν, οι τιμές αντέδρασαν έντονα καθώς το Ορμούζ είναι μια σημαντική οδός για τον ενεργειακό εφοδιασμό, με περίπου το 20% του παγκόσμιου LNG να διέρχεται από αυτήν.
Επίσης, χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την εκκένωση της Τεχεράνης και δήλωσε ότι αναζητά «ένα πραγματικό τέλος, όχι μια εκεχειρία» στη σύγκρουση, με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί σε αυτό…
Την ίδια ώρα, παρόλο που η Ευρώπη φαίνεται να έχει επαρκείς προμήθειες προς το παρόν, η μεγάλη εξάρτησή της από τις παγκόσμιες θαλάσσιες ροές καθιστά τις τιμές επιρρεπείς σε απότομες διακυμάνσεις όταν η γεωπολιτική σκακιέρα παίρνει φωτιά, όπως συμβαίνει τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες για να αναπληρώσει τα αποθέματα, αφού μειώθηκαν σε τριετές χαμηλό αυτόν τον χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη τη διακοπή της τροφοδοσίας από τους ρωσικούς αγωγούς, εντείνεται η εξάρτησή της από τα φορτία LNG.
Τα σενάρια
Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι συμμετέχοντες στην αγορά επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τις υποδομές εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν μετά τις επιθέσεις του στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν έχουν επηρεαστεί από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές του Μαΐου κατέγραψαν πολυετές υψηλό των 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και οι φορτώσεις του Ιουνίου διατηρούν τον ίδιο ρυθμό μέχρι στιγμής.
Παράλληλα, το Ισραήλ διευρύνει την αναστολή της υπεράκτιας παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν, που θεωρείται η μεγαλύτερη δεξαμενή φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τη NewMed Energy, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών έστειλε ειδοποίηση σύστασης ασφαλείας στη Chevron Mediterranean Ltd. στις 13 Ιουνίου για να σταματήσει τις λειτουργίες της πλατφόρμας Λεβιάθαν μέχρι νεωτέρας, Οι εταίροι σε αυτό το έργο είναι η NewMed Energy (45,34%), η Chevron (39,66%) και η Ratio (15%).
Μια παρόμοια ειδοποίηση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και προς την Energean, φορέα εκμετάλλευσης της FPSO Energean Power, η οποία παράγει φυσικό αέριο από το υπεράκτιο πεδίο Karish.
Η ελληνική αγορά
Με το… δάκτυλο στη σκανδάλη εμφανίζεται και η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Έτσι, για σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου, η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 94,93 ευρώ, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 4,49%, με τη χαμηλότερη στα 21,97 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 176,15 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι ΑΠΕ παραμένουν σταθερά πρώτες με ποσοστό 48,78%, το φυσικό αέριο ακολουθεί με 38,32% και έπονται οι εισαγωγές με 5,77% και τα υδροηλεκτρικά μ 4,65%.
Τα… δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά, όταν φτάσουν και εδώ τα «απόνερα» από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά…