25/5/2025…
Υλικά
- 1 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου)
- 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 1/2 φλ. τσαγιού βατόμουρα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και στρώστε μια φόρμα για κέικ με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε ελαφρά τα αυγά. Προσθέστε το λάδι, το μέλι, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τη βανίλια και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το μείγμα των ξηρών υλικών στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
- Επικαλύψτε τα μύρτιλα με λίγο αλεύρι και προσθέστε τα στο μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και απλώστε το ομοιόμορφα. Προσθέστε από πάνω μερικά ακόμη μύρτιλα (προαιρετικά).
- Ψήστε για 45- 50 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Ελέγξτε το στα 40 λεπτά -η κορυφή του κέικ μπορεί να αρχίσει να ροδίζει πολύ. Καλύψτε χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω από την κορυφή για να την προστατέψετε από το να μαυρίσει περισσότερο.
- Αφήστε να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά και μετά μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr…