ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η προστασία των φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση

8\3\2024

Ολοένα δυσκολότερη αποδεικνύεται η διατήρηση και προστασία απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Όπως προκύπτει από την έρευνα για την οποία επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από τα αρχεία 50 βοτανικών κήπων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια – 1921 έως 2021 – τα ιδρύματα που αγωνίζονται να σώσουν τα απειλούμενα είδη, έχουν φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητά τους.

Την ίδια ώρα, περιορισμοί και κανόνες που έχουν θεσπιστεί, ανάμεσα σε αυτούς και η Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) εμποδίζουν την απόκτηση και επομένως την προστασία διαφορετικών ειδών.

Για αυτούς τους λόγους σε παγκόσμια κλίμακα, η διατήρηση των απειλούμενων φυτών σε συλλογές βοτανικών κήπων δεν ήταν επιτυχής, με τους ειδικούς να διερωτώνται σε τι βαθμό δίνεται προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας στους κήπους.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έκθεσης Σάμουελ Μπρόκινγκτον από τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, «απαιτείται μια συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια στους βοτανικούς κήπους του κόσμου για να διατηρηθεί μια γενετικά διαφορετική ποικιλία φυτών και να διατεθούν για έρευνα και μελλοντική επανεισαγωγή στην άγρια ​​φύση».

«Ο αντίκτυπος της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της δύναμης και της αξίας των διεθνών συμφωνιών», πρόσθεσε ο καθηγητής Εξέλιξης στο Τμήμα Επιστημών Φυτών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Αλλά φαίνεται ότι εμποδίζει μεμονωμένους βοτανικούς κήπους να εργαστούν πάνω σε πολλά απειλούμενα παγκοσμίως είδη φυτών, τα οποία θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε να σωθούν από την εξαφάνιση», συμπλήρωσε.

Όπως επισημαίνεται το Earth.com δεδομένου ότι σχεδόν το 40% της παγκόσμιας φυτικής βιοποικιλότητας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, οι βοτανικοί κήποι δεν μπορούν να αποτρέψουν μόνοι τους την εξαφάνιση των ειδών.

Ως εκ τούτου, προτείνεται μια συλλογική προσέγγιση για την αποθήκευση και τη διαφύλαξη διαφορετικών ειδών στις ζωντανές συλλογές, ώστε οι βοτανικοί κήποι να μοιραστούν δεδομένα και τεχνογνωσία.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι απαιτείται στρατηγική ιεράρχηση προτεραιοτήτων και επαναξιολόγηση της διαχείρισης της βιοποικιλότητας για την επίτευξη τόσο των επιστημονικών όσο και των στόχων διατήρησης.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εσείς για πόσα δευτερόλεπτα μπορείτε να μείνετε συγκεντρωμένοι; Ανακαλύψτε τον νο1 ένοχο που διασπά την προσοχή

xristiana

Καιρός: Βουτιά θερμοκρασίας και βοριάδες το Σαββατοκύριακο

xristiana

“Ποτέ δεν καταλάβατε τι σκέφτομαι και τι νιώθω…” – Η ταινία μικρού μήκους του “Χαμόγελου του Παιδιού” για τη βία

xristiana