6\3\2024
Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την επίδραση της κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά όσον αφορά την αποκαλούμενη μνήμη εργασίας.
Πρόκειται για τη μνήμη που σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες για μικρό χρονικό διάστημα, επιτρέποντας τη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση σύνθετων γνωστικών λειτουργιών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μιας εκ των μεγαλύτερων που έχουν πραγματοποιηθεί για τις επιπτώσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο, η συχνή χρήση της σχετίζεται με μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, την προσοχή και την επεξεργασία των συναισθημάτων.
Μνήμη εργασίας – Η σημασία της
Η μνήμη εργασίας είναι η ικανότητα διατήρησης πληροφοριών για σύντομο χρονικό διάστημα και η χρήση τους σε πραγματικό χρόνο. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joshua Gowin, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, εξηγεί στο CNN, ότι αυτή η λειτουργία είναι κρίσιμη για καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και η επικοινωνία.
Για παράδειγμα, κατά την αλλαγή λωρίδας σε έναν δρόμο, πρέπει να θυμόμαστε τι έχουμε δει στη νεκρή γωνία μας ώστε να λάβουμε τη σωστή απόφαση. Αντίστοιχα, η μνήμη εργασίας μας επιτρέπει να απαντούμε με σαφήνεια και ακρίβεια σε ερωτήσεις που μας γίνονται κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 1.000 πρώην και νυν χρήστες κάνναβης. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις ενώ εκτελούσαν διάφορες γνωστικές δοκιμασίες που μετρούσαν τη μνήμη εργασίας, τη συναισθηματική επεξεργασία και τη λήψη αποφάσεων.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους χρήστες σε τρεις ομάδες: μακροχρόνιους χρήστες (πάνω από 1.000 χρήσεις στη ζωή τους), μέτριους χρήστες (10-999 χρήσεις) και μη χρήστες (λιγότερες από 10 χρήσεις).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 63% των βαρέων χρηστών εμφάνισε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια δοκιμών μνήμης εργασίας, ενώ το ίδιο ίσχυε για το 68% των ατόμων που είχαν πρόσφατα κάνει χρήση κάνναβης.
Συνολικά, οι μακροχρόνιοι χρήστες παρουσίασαν περίπου 14% μικρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με τους μη χρήστες.
Σημειώνεται πως ήταν κυρίως άνδρες με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να καταναλώνουν αλκοόλ.
Ωστόσο, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την επίδραση του αλκοόλ και διαπίστωσαν ότι αυτό δεν επηρέασε τα αποτελέσματα, ενώ η κάνναβη είχε σαφή συσχέτιση με τη μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Χρόνια χρήση και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι ότι η γνωστική εξασθένηση που παρατηρήθηκε δεν φάνηκε να εξαρτάται από το αν η χρήση ήταν πρόσφατη ή όχι. Ακόμη και όσοι είχαν σταματήσει τη χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα συνέχιζαν να παρουσιάζουν εξασθένηση στη μνήμη εργασίας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η εγκεφαλική δραστηριότητα μπορεί να ανακάμψει πλήρως μετά από χρόνια χρήση.
Η καθηγήτρια Carol Boyd, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τονίζει στο CNN ότι η μελέτη, παρότι δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση μεταξύ κάνναβης και γνωστικής εξασθένησης, ενισχύει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της συχνής χρήσης. Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι άγνωστο αν οι χρήστες που σταματούν τη χρήση μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως τη μνήμη εργασίας τους.
Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα για το μέλλον;
Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να διερευνά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο. Ο Joshua Gowin επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η διακοπή της χρήσης μπορεί να βελτιώσει σε κάποιο βαθμό τη μνήμη εργασίας, αλλά είναι ασαφές αν η αποκατάσταση είναι πλήρης ή αν οι επιπτώσεις παραμένουν μόνιμες.
Η κατανόηση των επιπτώσεών της κάνναβης στη γνωστική λειτουργία καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη. Για αυτό οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες, ώστε να προσδιοριστεί αν και πώς μπορεί να αντιστραφεί η γνωστική εξασθένηση που φαίνεται να σχετίζεται με τη χρόνια χρήση.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com