24/10/2024
Υλικά- 800 γρ. μπρόκολο σε φουντίτσες200 γρ. γραβιέρα τριμμένη3 κ.σ. γαλέταΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ170 γρ. βούτυρο90 γρ. αλεύρι1 λίτρο γάλα½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας (προαιρετικά)¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο1 φύλλο δάφνης200 γρ. γραβιέρα τριμμένηΑλάτι, πιπέρι
ΕκτέλεσηΒήμα 1ο
Ατμίζουμε ή ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για περίπου 5-6 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσει, διατηρώντας το ζεστό.
Βήμα 2οΖεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη μουστάρδας και τη δάφνη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.
Βήμα 3οΣτο μεταξύ, λιώνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρντιστεί ελαφρώς και να σχηματιστεί μια λεία πάστα.
Βήμα 4οΠροσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μόλις πάρει όλο το γάλα και δέσει η κρέμα (πρέπει να είναι λεία και όχι υπερβολικά σφιχτή), την αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 5οΑραδιάζουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου σε ένα πυρέξ, τη μια δίπλα στην άλλη, και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα την επιφάνεια του φαγητού.
Βήμα 6οΨήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει το μπρόκολο.
Βήμα 1ο
Ατμίζουμε ή ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για περίπου 5-6 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσει, διατηρώντας το ζεστό.
Βήμα 2οΖεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη μουστάρδας και τη δάφνη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.
Βήμα 3οΣτο μεταξύ, λιώνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρντιστεί ελαφρώς και να σχηματιστεί μια λεία πάστα.
Βήμα 4οΠροσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μόλις πάρει όλο το γάλα και δέσει η κρέμα (πρέπει να είναι λεία και όχι υπερβολικά σφιχτή), την αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 5οΑραδιάζουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου σε ένα πυρέξ, τη μια δίπλα στην άλλη, και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα την επιφάνεια του φαγητού.
Βήμα 6οΨήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει το μπρόκολο.