ΚεντρικήΥγεία

Το ανεπαίσθητο σύμπτωμα του καρκίνου που φαίνεται σε σεντόνια και μαξιλάρια κάθε πρωί

20\9/2024

Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου και ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές.

Αλλά ένα λιγότερο γνωστό, σχεδόν ανεπαίσθητο σύμπτωμα του καρκίνου που λίγοι αντιλαμβάνονται, μπορεί να είναι πολύ λιγότερο εμφανές. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η έγκαιρη ανίχνευση προειδοποιητικών σημείων καρκίνου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι δύσκολη καθώς είναι πιθανό να είναι αρκετά αόριστα, όπως η απώλεια βάρους και η κόπωση, ή πιο συγκεκριμένα σε ορισμένα μέρη του σώματος, όπως οι αλλαγές του δέρματος.

Το ανεπαίσθητο σύμπτωμα του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζετε

Άλλες κοινά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν εξογκώματα, ανεξήγητη αιμορραγία ή επίμονο φούσκωμα. Ωστόσο, υπάρχει ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που δεν είναι τόσο άμεσα εμφανές: οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό το σημάδι που συχνά παραβλέπεται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσε να είναι δείκτης καρκίνου.

Οι ειδικοί προτείνουν να παρατηρείτε το κρεβάτι σας κάθε πρωί για σημάδια υπερβολικής εφίδρωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν έχετε ιδρώσει υπερβολικά, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας θα είναι πιθανότατα νωπά το πρωί. Το Cancer Research UK αναφέρει ότι η λοίμωξη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες εφίδρωσης σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν υψηλή θερμοκρασία, κάνοντας το σώμα σας να ιδρώσει σε μια προσπάθεια να κρυώσει. Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση. Τα άτομα σε προχωρημένα στάδια οποιουδήποτε τύπου καρκίνου μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη εφίδρωση.

Ο καρκίνος μπορεί να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές που σας απασχολούν.

 Αν και η εφίδρωση δεν υποδηλώνει αυτόματα καρκίνο, εάν είναι ασυνήθιστο για εσάς, είναι απαραίτητο να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Για ποιους καρκίνους μπορεί να είναι σύμπτωμα οι νυχτερινές εφιδρώσεις

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα για:

  • καρκινοειδείς όγκους
  • λευχαιμία
  • λέμφωμα
  • καρκίνο των οστών
  • καρκίνο του ήπατος
  • μεσοθηλίωμα

Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένοι τύποι καρκίνου προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Οι αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών μπορεί επίσης να είναι μια αιτία. Όταν ο καρκίνος προκαλεί πυρετό, το σώμα σας μπορεί να ιδρώσει υπερβολικά καθώς προσπαθεί να κρυώσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις εμφανίζονται λόγω θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, τα φάρμακα που αλλάζουν τις ορμόνες και η μορφίνη. Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις σας οφείλονται σε καρκίνο, πιθανότατα θα εμφανίσετε άλλα συμπτώματα. Αυτό περιλαμβάνει πυρετό και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την ενόχληση της νυχτερινής εφίδρωσης τουλάχιστον μία φορά, συνήθως χωρίς μόνιμα προβλήματα.

 Εάν έχετε τακτικά νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τους λόγους. Οι επίμονες νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ο τρόπος του σώματος να σας ενημερώνει ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά.

Εάν ο καρκίνος προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις, συνήθως σταματούν μόλις αντιμετωπιστεί η νόσος. Όσο νωρίτερα αναζητήσετε θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε για ύφεση. Είναι σημαντικό να μην αναβάλλετε την επίσκεψη στο γιατρό σας.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η τυχερή σύζυγος

xristiana

CHRISTMAS BAZAAR – Σωματείο Α.με.Α Ο ΣΩΤΗΡ

xristiana

5 τροφές που καταστρέφουν το κολλαγόνο του οργανισμού και σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερη από ό,τι είσαι!

xristiana