ΚεντρικήΥγεία

Το καπνιστό ψάρι που ωφελεί την καρδιά, τον εγκέφαλο και μειώνει τα σημάδια της γήρανσης

17\9/2024

Τα ψάρια είναι γνωστά για τα πολλά οφέλη τους για την υγεία, με διασημότερο όλων την ενίσχυση της υγείας των ματιών. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα καπνιστό ψάρι που δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, αφού περιέχει συστατικά που βελτιώνουν σημαντικά τη συνολική υγεία. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα καπνιστό ψάρι με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου, να προστατεύσουν το νευρικό σύστημα, να βελτιώσουν τη χοληστερόλη, να υποστηρίξουν την υγιή γήρανση και να μειώσου τη φλεγμονή.

Το καπνιστό ψάρι: Ο καπνιστός σολομός

Ο καπνιστός σολομός παράγεται καπνίζοντας τη σάρκα του σολομού είτε με ζεστό είτε με κρύο καπνό. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται προσδίδει μια μοναδική γεύση και υφή στο ψάρι. Ο διατροφολόγος Nicola Shubrook εξηγεί στο BBC Good Food τα οφέλη του καπνιστού σολομού για την υγεία.

Διατροφικά οφέλη του καπνιστού σολομού

Μια μερίδα καπνιστού (κρύου) σολομού 100 γραμμαρίων περιέχει:

  • 184 kcal / 769 kJ
  • 22,8 γρ πρωτεΐνης
  • 10,1 γρ λίπος
  • 0,5g υδατάνθρακες
  • 19 mcg σελήνιο
  • 8,9 mcg βιταμίνη D
  • 3,06 mg αλάτι

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του καπνιστού σολομού για την υγεία;

  1. Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς
  2. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  3. Είναι αντιφλεγμονώδες
  4. Προστατεύει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη χοληστερόλη
  5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση

1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών που ονομάζονται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα γιατί το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει, γι’ αυτό πρέπει να τα ενσωματώνουμε τακτικά στη διατροφή μας. Τα πιο ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά ως μακράς αλύσου, απαντώνται φυσικά στα λιπαρά ψάρια με τη μορφή των EPA και DHA.

Αυτά τα λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των αρθρώσεων και της ορμονικής ισορροπίας. Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, οι επιστήμονες διερευνούν τώρα τον ρόλο που μπορεί να έχει η κατανάλωση ψαριών στην προστασία από ορισμένους καρκίνους και καταστάσεις όπως το άσθμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

2. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το ψάρι είναι η «τροφή του εγκεφάλου» και υπάρχουν πειστικά στοιχεία που το υποστηρίζουν. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει την φθορά του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη -είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ευθύνονται για αυτό. Μελέτες που διερευνούν τον ρόλο που παίζουν οι ποικιλίες λιπαρών ψαριών έχουν παραητηρήσει οφέλη για καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η ποπλλαπλή σκλήρυνση.

3. Είναι αντιφλεγμονώδες

Τα λιπαρά ψάρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων της φλεγμονής, η οποία είναι το κλειδί για τη διαχείριση μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των δεικτών που υποδεικνύουν φλεγμονή.

4. Προστατεύει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη χοληστερόλη

Το ροζ χρώμα του σολομού προέρχεται από τα υψηλά επίπεδα ενός προστατευτικού αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ασταξανθίνη. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω της βελτίωσης της χοληστερόλης, σε συνδυασμό με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την προστασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση

Ο σολομός είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, την πρόληψη της απώλειας μυών και γιατί βοηθά το σώμα να επουλωθεί και να επανορθωθεί. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Περιφερειακός Αγώνας Ακροβατικής Γυμναστικής στο Δήμο Λαυρεωτικής

xristiana

Πώς να φροντίσετε τα ξηρά χείλη αυτόν τον χειμώνα

xristiana

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλάζει σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων

xristiana