ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους η επιβολή του φόρου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

24/2/2024

Τον ξεχασμένο φάκελο της είσπραξης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, σκοπεύει να ανασύρει από το συρτάρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε πλήρη εναρμόνιση με το υπουργείο Οικονομικών, κλείνοντας μια μεγάλη εκκρεμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σκοπεύει να φορολογήσει ένα ποσό μεταξύ 200 και 240 εκατ. από το οποίο σκοπεύει να εισπράξει μέσα στο α΄εξάμηνο του 2024 το 60%. Το υπόλοιπο 40% θα καθοριστεί με βάση την πορεία του τελευταίου τριμήνου του 2023 για να φανεί αν οι εταιρείες χρωστούν ή όχι επιπλέον χρήματα και να γίνει η τελική εκκαθάριση όπως προβλέπει ο νόμος.

Τι χρωστά η ΔΕΗ

Την μερίδα του λέοντος από τα έκτακτα έσοδα που θα βάλει στα κρατικά ταμεία η είσπραξη των υπερεσόδων της ενεργειακής κρίσης, θα πληρώσει η ΔΕΗ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι από το συνολικό ποσό, περί τα 150 εκατ. και άνω αντιστοιχούν στην Επιχείρηση.

Όμως τα έσοδα αυτά προορίζονται να καλύψουν τα φέσια που έχουν αφήσει οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στη ΔΕΗ. Επομένως από την μία «τσέπη» της εταιρείας, θα βγουν τα υπερέσοδα της λιανικής και από την άλλη, θα μπουν αφού με τα ποσά αυτά, η πολιτεία θα καλύψει τις οφειλές των ΔΕΥΑ προς την ΔΕΗ, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα υλοποιήσει για τις δημοτικές εταιρείες.

Για το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί, η ΡΑΑΕΥ η οποία έχει επιφορτιστεί με τον υπολογισμό των υπερεσόδων, περιμένει να υποβληθούν τα τελευταία στοιχεία από την ΔΕΗ που μπορεί να ανεβάσουν τον συνολικό λογαριασμό. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.

Για να υπάρξει αύξηση των εσόδων από το retail, θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει ο συντελεστής κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι και αυτός που έχει σήμερα κατεβάσει τον πήχη των υπερεσόδων παρά το γεγονός ότι το Φθινόπωρο του 2023, ο ρυθμιστής τα είχε προσδιορίσει στα 270 εκ.

Με τον υφιστάμενο πλαίσιο και αν δεν αλλάξει ο συντελεστής, τα έσοδα που είναι προς φορολόγηση υπολογίζονται σε 160 εκατ.

Μέσω του συντελεστή κανονικοποίησης καθορίζονται οι μεγαβατώρες που χρεώνονται οι προμηθευτές σε μηναία βάση σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις προβλέψεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες, στις «πραγματικές» μεγαβατώρες, μετά την τελική εκκαθάριση.

Αυξήθηκαν τα μικτά περιθώρια

Ο κλάδος της προμήθειας είναι ο τελευταίος κρίκος της ενεργειακής αλυσίδας που επωφελήθηκε από το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 2022 ως μηχανισμός άμυνας απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι και η τρέχουσα περίοδος είναι μια περίοδος με αυξημένα περιθώρια κέρδους για τον κλάδο.

Η πλατφόρμα allazorevma, στην τελευταία ανάλυσή της για την αγορά αναφέρει ότι από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει, η πτώση των τιμών στο ρεύμα οφείλεται πρωτίστως στην πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου που επηρεάζουν την χονδρική τιμή και όχι στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Τα μικτά περιθώρια των Παρόχων, αναφέρει αυξήθηκαν καθώς οι εταιρείες δεν πέρασαν όλη την πτώση των τιμών της χονδρικής στις τιμές λιανικής.

Με βάση μάλιστα τους υπολογισμούς το μικτό περιθώριο ανήλθε σε 11,73% τον Δεκέμβριο του 2023, ανέβηκε στο 17,77 τον Γενάρη του ’24 και έφτασε το 23,24% το Φεβρουάριο. Για την ίδια περίοδο, η μέση τιμή χονδρεμπορικής ήταν 136,40 τον Δεκέμβριο και υποχώρησε στα 122,12 τον Γενάρη και στα 111,30 τον Φεβρουάριο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ευεξία: Tα «αθώα» μυστικά για ζωντάνια και ενέργεια – Μήπως να τα κρατήσετε για σας;

xristiana

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

xristiana

ΕΟΔΥ: Ενημερωτική Καμπάνια Για HIV/AIDS Και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

xristiana