News ΑΜΕΑΚεντρική

ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ Μεσσηνίας: Διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αναπηρία – Ο Νίκος Καραγιαννίδης στην “Ε” για το όραμα του Συλλόγου

31/12/2023

Ένα φάρο αισιοδοξίας και ελπίδας εν μέσω των όσων δυσάρεστων γεγονότων παρατηρούνται και διαδραματίζονται με τα άτομα με αναπηρία στην Καλαμάτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Φίλων ΑμεΑ Μεσσηνίας.

Συμπληρώνοντας σε 2 έτη 20 χρόνια λειτουργίας, ο ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ συνεχίζει να αποτελεί έναν οργανισμό – πρότυπο για τη Μεσσηνία, διεκδικώντας συνεχώς καλύτερες συνθήκες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καραγιαννίδης, ανέφερε πως στα 18 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, το δυναμικό του εργάζεται καθημερινά, παρέχοντας πολλαπλές υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης στα άτομα με αναπηρία, βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να επιτύχουν προσωπικούς στόχους. «Στόχος μας είναι η προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει συνεισφέρει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα θέματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην υποστήριξη που παρέχεται σε αυτές τις ομάδες ατόμων» σημείωσε, τονίζοντας πως ο οργανισμός, μέσα από το έργο του, συνεχίζει να προσελκύει νέους εθελοντές και υποστηρικτές.

«ΦΩΝΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Σε ερώτηση της “Ε” για το ποίοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου, ο ίδιος σημείωσε τα ακόλουθα: «Θα πάμε λίγο πιο πίσω, το 2003, όταν υπήρχε ένας πυρήνας εθελοντών που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Μεσσηνίας νυν ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας. Τότε, έγινε αντιληπτή η ανάγκη για την δημιουργία ενός Συλλόγου που θα εργαζόταν πιο οργανωμένα για να δώσει φωνή στις ανησυχίες και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, καθώς και να προωθήσει στην κοινωνία την αναγνώριση και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και να ζουν με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους. Το όραμά μας ήταν και είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να γίνει φιλική και ανοιχτή σε όλους». Σχετικά με τα μέλη του Συλλόγου, ο Νίκος Καραγιαννίδης υποστήριξε πως από τότε που ιδρύθηκε ο Σύλλογος, παρατηρείται μια σταθερά ανοδική πορεία στα άτομα που στηρίζουν τον οργανισμό όλα αυτά χρόνια, κάτι που τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. «Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος αριθμεί 300 ενεργά μέλη που αναγνωρίζουν τη σημασία της ισότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και επιλέγουν να στηρίξουν τον Σύλλογο για να συμπαρασταθούν σε αυτό τον αγώνα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός και κόστος στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύλλογος. «Υπάρχει μία επιστημονική ομάδα η οποία εξετάζει όλα τα αιτήματα και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου το εντάσσει στις δράσεις μας» πρόσθεσε.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Από το 2015 ο ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ υλοποιεί Πρόγραμμα Απογευματινών Ομάδων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ. Το Πρόγραμμα πλαισιώνουν 7 εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε ομάδας, 10 εθελοντές / βοηθοί των Ομάδων, Ψυχολόγος και μία Συντονίστρια-Ειδική Παιδαγωγός. Ο Σύλλογος συνεχίζει, επίσης, να στηρίζει το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας διαθέτοντας Ψυχολόγο και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Προφανώς όμως, θα απαιτηθούν πρόσθετες ειδικότητες για να υλοποιήσει ο Σύλλογος τα επόμενα σχέδιά του» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ, εξηγώντας πως προκύπτουν 7 ομάδες, οι οποίες εξυπηρετούν 5 με 11 παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ η κάθε μία. «Ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν την ένταξη στις ομάδες αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του αριθμού των ατόμων με αναπηρία, η αναγνώριση και η αποδοχή της σημασίας των ομάδων που υλοποιούμε καθώς και η ανάγκη για υποστήριξη. Αυτή την αυξημένη ζήτηση για συμμετοχή στις ομάδες την λαμβάνουμε υπόψη στα άμεσα σχέδιά μας» συμπλήρωσε, πληροφορώντας πως οι αίθουσες που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος σε συνεργασία με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας, στο χώρο του Κέντρου είναι τέσσερις. Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη, Παρουσιάσεων και Τεχνολογίας σε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία Καρέλια. Επίσης ο Σύλλογος δημιούργησε Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και είχε συμμετοχή στον εξοπλισμό για το Φυσικοθεραπευτήριο. «Οι τέχνες συμβάλουν στην αυτοέκφραση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων με αναπηρία. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια, η μαγειρική, το κουκλοθέατρο σε συνεργασία με το Θέατρο Βαγόνι, οι παραδοσιακοί χοροί σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων, η κεραμική σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι, καθώς και η Ομάδα Ντεκουπάζ που στηρίζουμε με υλικά και η οποία υλοποιείται από το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας, δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να διασκεδάσουν, να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να ενισχύσουν την ποιότητα της ζωής τους» παρατήρησε.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

Αναφορικά με την αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, η οποία “έκοψε το νήμα” στη Μεσσηνία, o Νίκος Καραγιαννίδης υπογράμμισε πως η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας ήταν η πρώτη αίθουσα που δημιουργήθηκε σε δημόσια δομή στο Νομό και προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες της. «Λειτουργούσε και λειτουργεί ως ένα εργαλείο που βοηθά στην ανάπτυξη και αύξηση των αισθήσεων και των αισθητήρων ενός ατόμου. Στην αίθουσα χρησιμοποιούνται διάφορα εργαλεία και τεχνολογίες που ενισχύουν τις αισθήσεις των χρηστών» εξήγησε.

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥ ΑΥΤΙΣΜΟ

Για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο αίτημα του Συλλόγου για δημιουργία χώρου που να εξυπηρετεί βαριές περιπτώσεις αυτισμού, ο πρόεδρος του ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ σημείωσε πως η δημιουργία ενός χώρου που να εξυπηρετεί ενήλικες στο βαρύ φάσμα του αυτισμού είναι πολύ σημαντική για τη Μεσσηνία. «Οι άνθρωποι σε αυτό το φάσμα αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή, οι οποίες απαιτούν έναν χώρο προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες. Αναμένουμε ότι οι αρχές θα αναγνωρίσουν την ανάγκη αυτή και θα στηρίξουν το πρόγραμμα του Συλλόγου για την δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, προάγοντας την ισότητα και την κοινωνική συμπερίληψη για όλους. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημα μας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση ακόμα ο Σύλλογος να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τα άτομα αυτά να μην λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια που χρειάζονται. Θα πρέπει να αναφέρω ότι ο χώρος που αναζητούμε θα επεκτείνει και τις υπάρχουσες δραστηριότητες του Συλλόγου αφού θα δώσει την δυνατότητα αύξησης των Απογευματινών Ομάδων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ» συμπλήρωσε.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ως προς τα παιδιά που έρχονται όλα αυτά τα χρόνια στο Σύλλογο, και αν μεταφέρουν τα παράπονα τους για την πόλη και πιθανές προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός πως είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τις ανάγκες και τις ανησυχίες των ατόμων με αναπηρία. «Ένα από τα κύρια παράπονα τους είναι η έλλειψη προσβάσιμων πεζοδρομίων, κτιρίων και δημόσιων χώρων, που καθιστούν δύσκολη την κίνησή τους με ασφάλεια και τους οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση. Εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης. Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες τους, επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους διεκδικώντας ισότιμες ευκαιρίες και δίκαιη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, γνωστοποιήθηκαν πρόσφατα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων της Καλαμάτας σοβαρά θέματα, όπως οι κακές υποδομές, τα κενά θέσεων και το ανύπαρκτο κέντρο διημέρευσης. Έχοντας θητεύσει σε ειδικά σχολεία, ο Νίκος Καραγιαννίδης σχολίασε πως η προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης και υποστήριξης των ΑμεΑ είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. «Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των υποδομών των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένα κτίρια, χώροι, αίθουσες μαθημάτων και εγκαταστάσεις που να είναι προσβάσιμες για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από τις αναπηρίες τους. Επίσης, είναι απαραίτητο να καλυφθούν τα κενά θέσεων στα σχολεία Ειδικής Αγωγής με μόνιμο προσωπικό. Ακόμα, η ύπαρξη κέντρων διημέρευσης μπορεί να προσφέρει ανάπαυλα και υποστήριξη τόσο για τα άτομα με αναπηρία όσο και για τις οικογένειές τους. Οι προτεραιότητες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν με προθυμία και αποφασιστικότητα από τις αρχές και το κράτος» ανέφερε. Τέλος, σε ότι έχει να κάνει για τους στόχους που έχει θέσει ως πρόεδρος, επανέλαβε πως βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου εντευκτηρίου που θα παρέχει υποστήριξη και υπηρεσίες σε ενήλικες που βρίσκονται στο βαρύ φάσμα του αυτισμού, προσφέροντας έτσι έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο, προωθώντας την αυτονομία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την προσωπική ανάπτυξη. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι ενήλικες στο βαρύ φάσμα του αυτισμού θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και αποδεκτοί. Επιπρόσθετα έχουμε σαν στόχο να επαυξήσουμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων ατόμων με αναπηρία στις τρέχουσες δραστηριότητες του Συλλόγου» κατέληξε.

Τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην οδό Φαρών 92. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2721 082133.

Πηγή: https://eleftheriaonline.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στο… πιάτο παρουσιάζονται παραδοσιακές πίτες

xristiana

Special Olympics Hellas: Πανελλήνιοι Αγώνες Bowling στην Κομοτηνή

xristiana

Μέχρι 30/3 Οι Αιτήσεις Για Τον Γ’ Κύκλο Επιχορήγησης Επιχειρήσεων Για Τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας Για Ανέργους 30 Ετών Και Άνω

xristiana