News ΑΜΕΑΚεντρική

1 στα 5 άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ψήφο

12/11/2023

Οι δυσκολίες στην ψηφοφορία ήταν πιο συχνές μεταξύ των ατόμων με όραση και γνωστικές αναπηρίες, και οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα.

Ένας στους 5 ψηφοφόρους με αναπηρία είτε χρειαζόταν βοήθεια είτε είχε δυσκολία να ψηφίσει το 2022 — τριπλάσιο από το ποσοστό των ατόμων χωρίς αναπηρία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Εκλογικής Βοήθειας των ΗΠΑ (EAC). Η έκθεση της έρευνας, «Αναπηρία και προσβασιμότητα στην ψήφο στις εκλογές του 2022», υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί με αναπηρίες που έχουν δικαίωμα ψήφου και τον επακόλουθο αρνητικό αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στα κοινά.

Η έρευνα αξιολογεί την προσβασιμότητα στις εκλογές διερευνώντας σημεία όπως η προσέλευση των ψηφοφόρων, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την ψηφοφορία και η μεταχείριση από τους εκλογικούς υπαλλήλους. Τα άτομα με αναπηρία είχαν 20 τοις εκατό πιθανότητα να έχουν δυσκολίες να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, σε σύγκριση με 6 τοις εκατό για τα άτομα χωρίς αναπηρία. Με μια ψηφοφορία μέσω αλληλογραφίας, η πιθανότητα δυσκολιών να ψηφίσουν άτομα με αναπηρία ήταν 6 τοις εκατό, σε σύγκριση με 1 τοις εκατό των ατόμων χωρίς αναπηρία.

Ο συνήγορος των δικαιωμάτων αναπηρίας με έδρα το Μέριλαντ, Ola Ojewumi, γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις για την πρόσβαση στο ψηφοδέλτιο. Η Ojewumi είναι επιζήσασα από μεταμόσχευση πολλαπλών οργάνων και ανοσοκατεσταλμένη και χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Συνήθως, ένα ψηφοδέλτιο απουσίας θα αρκούσε, αλλά μια σοβαρή νοσηλεία οδήγησε στον Ojewumi να χάσει την προθεσμία για να ζητήσει ένα και να πρέπει να πάει αυτοπροσώπως για να ψηφίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2022.

Μετά από ώρες αναμονής για ένα προσβάσιμο Uber που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το αναπηρικό καροτσάκι της που δεν ήρθε ποτέ, οδήγησε τον εαυτό της στις κάλπες. Όταν ήρθε η σειρά της να ψηφίσει, ζήτησε ένα εκλογικό κέντρο στο οποίο μπορούσε να καθίσει και αρχικά αντιμετωπίστηκε με απροθυμία από τους εκλογικούς υπαλλήλους. Ένας υπάλληλος της δημοσκόπησης της είπε ότι δεν φαινόταν ανάπηρη. Τελικά της έδωσαν μια καρέκλα και ένα προσβάσιμο εκλογικό κέντρο, αλλά μέχρι τότε η ζημιά είχε γίνει. «Κανείς δεν πρέπει να αποδείξει την αναπηρία του – κανείς. Είναι απανθρωπιστικό. Θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεστε για να κάνετε ό,τι χρειάζεστε για τη ζωή σας. Περίοδος», είπε ο Ojewumi.

Προκλήσεις όπως αυτές που αντιμετώπισε εμποδίζουν τους ψηφοφόρους να προσπαθήσουν να ψηφίσουν, σύμφωνα με την έρευνα. Μετά την έρευνα του 2020, η ΑΗΚ υπολόγισε ότι εάν οι ψηφοφόροι με αναπηρία είχαν ψηφίσει με τα ίδια ποσοστά με τους ψηφοφόρους χωρίς αναπηρία, θα υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια περισσότερες ψήφοι. Διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία ψήφισαν με ποσοστό 3,6 τοις εκατό χαμηλότερο από εκείνους χωρίς αναπηρία, αν και ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 1,5 τοις εκατό μετά την προσαρμογή με τα ενημερωμένα δεδομένα της Απογραφής.

Οι δυσκολίες στην ψηφοφορία ήταν πιο συχνές μεταξύ των ατόμων με όραση και γνωστικές αναπηρίες, και οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα παρά στην ταχυδρομική αποστολή των ψηφοδελτίων τους. Σχεδόν τα τρία πέμπτα των ψηφοφόρων με αναπηρία ψήφισαν με ταχυδρομική ψηφοφορία ή νωρίς αυτοπροσώπως το 2022, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από τους μισούς ψηφοφόρους χωρίς αναπηρία.

Οι δυσκολίες ψηφοφορίας που αναφέρθηκαν περιελάμβαναν:

  • την είσοδο στο εκλογικό κέντρο λόγω βημάτων.
  • διαβάζοντας ή βλέποντας το ψηφοδέλτιο.
  • δυσκολία στη χρήση του εκλογικού εξοπλισμού·
  • γραφή σε ψηφοδέλτια·
  • ή επικοινωνία με εργαζόμενους στις κάλπες ή άλλους αξιωματούχους.

Ενώ η έρευνα βρήκε πρόοδο στην προσβασιμότητα στην ψηφοφορία από το 2012 έως το 2022 – ιδιαίτερα σε σχέση με την αύξηση των ψηφοδελτίων μέσω αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια του COVID που εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία – οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι το έργο δεν έχει τελειώσει. «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της ΑΗΚ να εφοδιάσει τους κρατικούς και τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους με τους πόρους και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να σχεδιάσουν για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους με αναπηρίες και να διασφαλίσουν ότι τα εκλογικά τους σημεία είναι πλήρως προσβάσιμα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΑΗΚ, Christy McCormick. μία δήλωση.

Σε συνεργασία με την EAC και την εταιρεία ερευνών SSRS, το Πανεπιστήμιο Rutgers διεξήγαγε την εκλογική έρευνα μετά το 2022 σε πολίτες με δικαίωμα ψήφου τόσο με όσο και χωρίς αναπηρία. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε επίσης το 2012 και το 2020, είχε 2.001 ερωτηθέντες, εκ των οποίων οι 1.198 είχαν αναπηρία. Ο υψηλός αριθμός ατόμων με ειδικές ανάγκες έναντι μη αναπηρικών ερωτηθέντων έγινε για να διασφαλιστεί ένα αρκετά μεγάλο δείγμα για μικρά περιθώρια λάθους και για να έχουμε αξιόπιστες αναλύσεις ανά κύριους τύπους αναπηρίας και δημογραφικές μεταβλητές, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Πηγή: https://www.healthweb.gr

Related posts

Μια αγκαλιά τραγούδια για τον «Ορίζοντα»

xristiana

Over the knee boots – Η πιο εντυπωσιακή τάση στις μπότες επιστρέφει για τις πιο τολμηρές

xristiana

Από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη: Τέσσερις ηγέτες υπογράφουν συμφωνία για τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας

xristiana