ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ανοίγει την ψαλίδα υπέρ των αιολικών ο εθνικός σχεδιασμός, περιορίζει την ηλιακή ενέργεια

28/6/2023

Την ποσόστωση της αιολικής ενέργειας έναντι της ηλιακής ανεβάζει το νέο Εθνικό  Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται από χθες στο γραφείο του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να υποστεί την αναγκαία επεξεργασία πριν σταλεί εκπρόθεσμα στην Κομισιόν.

Όλα δείχνουν ότι το ορόσημο της 30ης Ιουνίου για να αποσταλεί το πρώτο draft στην ΕΕ δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά το γεγονός ότι χθες ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ. Παντελής Κάπρος παρέδωσε στον διάδοχό του κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που είχε παρουσιαστεί στις αρχές του χρόνου από τον τέως υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα.

Κατά πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει λόγω εκλογών να υπάρξει παράταση, ώστε το σχέδιο να υποβληθεί τον Ιούλιο στην ΕΕ. Εν συνεχεία να επιστρέψει με τα σχόλια από τις Βρυξέλλες και κατόπιν να βγει σε δημόσια διαβούλευση κάτι που προσδιορίζεται προς τα τέλη του έτους. Ωστόσο το νέο ΕΣΕΚ έχει περιθώριο να θεσμοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Οι καθυστερήσεις στην ωρίμανση του σχεδιασμού αποδίδονται στις διαφοροποιήσεις ως προς τους ευρωπαϊκούς στόχους τόσο σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα όσο και τη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και στις ποικίλες αντιδράσεις που συνάντησε από φορείς της αγοράς ως προς την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

Μία από τις βασικές διαφοροποιήσεις έναντι του αρχικού σχεδίου, θα είναι η αλλαγή ισορροπιών σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο μεταξύ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, το οποίο αρχικά έγερνε καταφανώς υπέρ των φωτοβολταϊκών. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της αιολικής ενέργειας να κατηγορούν την κυβέρνηση για τη μονοκαλλιέργεια των Φ/Π και να ζητούν να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην νεότερη εκδοχή του το νέο ΕΣΕΚ ανεβάζει την ισχύ της χερσαίας  αιολικής ενέργειας κατά 1 έως 1,5 GW έως το 2030. Ταυτόχρονα κατεβάζει τον πήχη των υπεράκτιων αιολικών στα 2 GW από 2,7 GW.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο που έχει παρουσιαστεί στις αρχές του χρόνου για τα φωτοβολταϊκά, υπήρχε η πρόβλεψη για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 14,1 GW από 5 GW σήμερα και στόχο τα 34 GW για το 2050. Για τα αιολικά πάρκα η πρόταση ήταν από τα 5 GW να αυξηθούν κατά 2 GW στα 7 GW το 2030 και στα 10 GW το 2050.

Δεν θα μεταβληθούν οι στόχοι για τον τομέα της αποθήκευσης (8 GW) αλλά ούτε και του φυσικού αερίου ενώ προβλέπεται η αύξηση της πρόσμειξης με ανανεώσιμα αέρια (υδρογόνο, βιομεθάνιο).

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, αν και η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ΕΕ κατά 45% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, ο στόχος αναπροσαρμόζεται ελαφρώς στο 44% ενώ αμετάβλητος παραμένει ο στόχος για 80% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αλλαγές προκύπτουν και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να προσεγγίζει το ποσοστό εξοικονόμησης που προτείνει η Κομισιόν, δηλαδή το 11,7%.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com


Related posts

Φιλανθρωπικό Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου

xristiana

Σεισμός 3 Ρίχτερ στην Καβάλα

xristiana

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ «ΟΙ  ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ  ΣΑΛΕΜ»    

xristiana