ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ

19/6/2023

Σε περιπέτειες μπαίνει ο πετρελαϊκός κολοσσός της British Petroleum στην Δυτική Μακεδονία, μετά την δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, με την οποία παγώνουν οι εργασίες για φωτοβολταϊκό πάρκο 45 MW της θυγατρικής Lightsource bp, που αποτελεί τμήμα μιας συνολικής επένδυσης ύψους 160 εκ. ευρώ.

Πριν λίγες μέρες οι κάτοικοι κέρδισαν με προσωρινή διαταγή το πάγωμα του έργου στην Καλαμιά Κοζάνης. Όμως το δικαστήριο που θα εκδικάσει τα ασφαλιστικά μέτρα θα αποφανθεί για την τύχη του πάρκου στις 5 Ιουλίου και μέχρι να βγει η απόφαση σταματά κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα.

Στελέχη των εταιρειών μιλούν για νόμιμες άδειες που έχουν όλες τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι της τοπικής κοινωνίας κάνουν λόγο για δικαίωση των κατοίκων και για την πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή που εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες υποθέσεις.

Οι κάτοικοι κατηγορούν την εταιρεία ότι με το έργο της έχει φτάσει μέσα στον οικιστικό ιστό, απειλώντας τον πρωτογενή τομέα, μιλούν επίσης για παράνομη κατάτμηση του έργου και υποστηρίζουν ότι θα ακυρώσουν όλο το σχεδιασμό της Βρετανικής εταιρείας, λέγοντας ότι η Lightsourcebp αναπτύσσει τρία συνολικά φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή. Το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που προγραμματίζεται να γίνει τον επόμενο μήνα.

Το πλάνο της βρετανικής εταιρείας

Οι Βρετανοί κατασκευάζουν έργα συνολικής δυναμικότητας 225 MW στην Κοζάνη, από τα οποία τα 140 MW κέρδισαν με πολύ ανταγωνιστική τιμή στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι σήμερα και παρά την αθόρυβη παρουσία τους, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο από έργα δυναμικότητας 1 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, προγραμματίζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ.

Η Lightsource bp έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά, πριν δύο χρόνια αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων ισχύος 640 MW που απέκτησε από την ελληνική εταιρεία Kiefer, η οποία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της ως πωλητής αλλά και ως κατασκευαστής έργων ηλιακής ενέργειας.

Η εταιρεία μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον Σάκη Ρουβά για μονάδα βιοαερίου στην Καρδίτσα, έχει πουλήσει μερικά από τα πρώτα έργα που απέκτησε η Motor Oil ενώ μέσω της North Sοlar την οποία ίδρυσε και συμμετέχει πούλησε και τα πρώτα έργα ΑΠΕ ισχύος 200 MW στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει option και θα αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της North Solar. Η Kiefer είναι εκείνη που κατασκευάζει και τα έργα της Lightsourcebp στην Κοζάνη, στα οποία περιλαμβάνεται και ο πρώτος ιδιωτικός υποσταθμός 400 KV, ο οποίος προγραμματίζεται να συνδεθεί στο δίκτυο το Φθινόπωρο του 2023.

Προβληματισμός για τις αντιδράσεις

Τα συντριπτικά ποσοστά αποδοχής των ΑΠΕ και ο ισχυρός τους ρόλος κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ως τροφοδότες του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δεν συμβαδίζουν όμως με τις τοπικές αντιδράσεις τις οποίες οι εκπρόσωποι του κλάδου χαρακτηρίζουν φωνές του λαϊκισμού και fake news.

«Δύσκολα πλέον βρίσκει κανείς ώριμες αιολικές επενδύσεις που δεν αντιμετωπίζουν άδικες και υποκριτικές προσφυγές στα δικαστήρια», δήλωσε την Παρασκευή κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αιολικής ενέργειας ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΤΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος. Τα ζητήματα αυτά, είπε έστρεψαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική κοινότητα προς την (σε εισαγωγικά) «εύκολη λύση» των φωτοβολταϊκών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ρυθμοί νέων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στην χώρα μας καλπάζουν, την στιγμή που τα νέα αιολικά πάρκα αγκομαχούν να πλησιάσουν τα νούμερα των προηγούμενων ετών.

Όμως οι αντιδράσεις για τις ΑΠΕ φαίνεται ότι δεν κάνουν διακρίσεις. Εδώ και καιρό η κατάσταση στην Κοζάνη εμφανίζεται ηλεκτρισμένη καθώς μετά τον αργό αλλά δρομολογημένο «θάνατο» του λιγνίτη, ένα μεγάλο τμήμα των εκτάσεων της Δυτικής Μακεδονίας προορίζεται για να υποδεχτεί γιγαντιαία φωτοβολταϊκά πάνελ κορυφαίων εκπροσώπων της ενεργειακής βιομηχανίας (ΔΕΗ-RWE, Hellenic Energy, BP κ.α). Εκτός από την Κοζάνη, η οποία γίνεται πόλος αντιπαράθεσης, υπάρχουν επίσης νησιά που οι ανεμογεννήτριες ξεσηκώνουν τους πολίτες αλλά και άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ήπειρος που οι τοπικές αντιδράσεις κλιμακώνονται και συντηρούνται από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό στον κλάδο που εκτιμά ότι πολλές εξ αυτών έχουν την στήριξη και των πολιτικών κομμάτων.

Προς πώληση μέρος του χαρτοφυλακίου

Η Lightsource bp, αν και νεοεισερχόμενος παίκτης στην αγορά, έχει αναπτύξει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, μέρος του οποίου βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης.

Πληροφορίες θέλουν ως επικρατέστερο μνηστήρα την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), η οποία στην Κοζάνη λειτουργεί από πέρσι ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό ισχύος 204 MW.

Διεθνώς, η Lightsiurcebp για να υποστηρίξει την επενδυτική της στρατηγική και τον στόχο των 25 GW σε ΑΠΕ, πραγματοποιεί πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που όμως δεν επηρεάζουν την συνολική της παρουσία ανά τον πλανήτη που πλέον εκτείνεται σε 19 χώρες. Από αυτή την πολιτική δεν φαίνεται να ξεφεύγει ούτε η χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες στενή συνεργασία στο εξωτερικό και με την Μυτιληναίος, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων για λογαριασμό της στην Μ. Βρετανία.

Πρόσφατα, μάλιστα το αφεντικό της Lightsource bp γευμάτισε και με τον επικεφαλής του ομίλου Βαγγέλη Μυτιληναίο με τον οποίο μοιράστηκαν το πάθος, αλλά και τις ανησυχίες τους για την αγορά των ΑΠΕ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

16η Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana

Γάτα το έσκασε από ράντσο και βρέθηκε μετά από εννιά χρόνια – Είχε ταξιδέψει 1.610 χιλιόμετρα

xristiana

«Όλα για τη Ζωή μας»: Πόση ζάχαρη χρειαζόμαστε στη διατροφή μας;

xristiana