6/6/2023
Σε βαρύ κλίμα και με έντονες διαφωνίες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΑΕΥ για το νέο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) της περιόδου 2024-2027, το οποίο αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας.
Αμέσως μετά προβλέπεται να καθοριστεί το WACC της ΔΕΠΑ Υποδομών και εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος με το φυσικό αέριο, η ΡΑΑΕΥ θα πιάσει τον ηλεκτρισμό και συγκεκριμένα το WACC του ΑΔΜΗΕ αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ που επίσης ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και έχει αιτηθεί την αναθεώρησή του κάτι που αναμένεται να γίνει εντός Ιουλίου.
Τέσσερις συναντήσεις έχουν ήδη διεξαχθεί μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΡΑΑΕΥ ωστόσο αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφωνίες με τον Διαχειριστή να επιμένει για τον καθορισμό του WACC στο 9,14% και την Αρχή να παραμένει ανένδοτη και να προτείνει να πέσει κάτω από 8%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την μετάθεση του καθορισμού των τιμολογίων χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) που θα έπρεπε να καθοριστούν έως χθες 5 Ιουνίου.
Σήμερα, η απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ που θα ισχύσει και όλο το 2023 είναι 7,44% ποσοστό που αποτελεί την βάση σχεδιασμού της επόμενης μέρας και δεν θα μπορούσε όπως λένε αρμόδιες πηγές να εκτιναχτεί στα επίπεδα που ζητά ο Διαχειριστής καθώς θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο που θα άνοιγε την κερκόπορτα των διεκδικήσεων και από τις άλλες εταιρείες.
Την περασμένη εβδομάδα δεν συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη Πέμπτη καθώς στόχος είναι να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα του WACC που έχει καθυστερήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε το θέμα της κοινωνικοποίησης της Ρεβυθούσας δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να περάσει στους χρήστες της υποδομής. Ο ΔΕΣΦΑ ζητά να μην μεταβληθεί από τα τρέχοντα επίπεδα που είναι 50% κάτι όμως που βρίσκει κατά πληροφορίες αντίθετο τον ACER στον οποίο κοινοποιείται προς έγκριση ο σχεδιασμός αλλά και τους υπόλοιπους επενδυτές τερματικών σταθμών LNG (Gastrade, Motor Oil) που σχεδιάζουν αντίστοιχα πρότζεκτ και εκτιμούν ότι πλήττεται η βιωσιμότητα των δικών τους έργων.
Καθώς ο ACER εμφανίζεται γενικά κατά της κοινωνικοποίησης, η ΡΑΑΕΥ περιμένει τις διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Εκκρεμότητες φαίνεται να υπάρχουν και ως προς το OPEX (λειτουργικές δαπάνες) της επόμενης ρυθμιστικής περιόδου καθώς ο ΔΕΣΦΑ έχει μεν υποβάλλει τα αντίστοιχα στοιχεία αλλά η Αρχή έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε πολλά από αυτά.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com