25/5/2023
Τόσο η πανίδα όσο και η χλωρίδα της Γης υποφέρουν εδώ και περίπου ένα αιώνα από την ανθρώπινη δραστηριότητα με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την μόλυνση του περιβάλλοντος και φυσικά με την κλιματική αλλαγή που αποτελεί προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι πληθυσμοί χιλιάδων ειδών φυτών και ζώων έχουν συρρικνωθεί σε πολλές περιπτώσεις σε ανησυχητικό βαθμό από την καταστροφή των βιοτόπων τους ή/και την κλιματική αλλαγή. Στις λίστες με τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση προστίθενται κάθε χρόνο νέα είδη ενώ πολλά είναι τα ήδη φυτών και ζώων που εξαφανίστηκαν τα τελευταία 100 έτη αδυνατώντας να προσαρμοστούν στις νέες δυσμενείς για αυτά συνθήκες.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντάνιελ Πιντσχέιρα Ντανόζο, εξελικτικό βιολόγο στο Εργαστήριο ΜακροΒιοποικιλότητας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Queen’s, μελέτησε δεδομένα για 700 χιλιάδες είδη ζώων συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφιβίων, των ψαριών και των εντόμων για να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ποια είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πλανήτη μας και ποιοι έχουν πιθανότητες επιβίωσης.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 48% των ειδών μειώνονται και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα. Το στοιχείο σοκ της έρευνας είναι ότι οι πληθυσμοί στο 33% των ειδών που προηγουμένως θεωρούνταν «μη απειλούμενα» υφίστανται σοβαρή μείωση.
Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) στις δικές της καταγραφές και μελέτες κάνει λόγο για 28% των γνωστών ειδών που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία της IUCN.
Τα αμφίβια φαίνεται ότι είναι τα πλέον ευάλωτα ζώα στον πλανήτη στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ενώ τα ψάρια και τα ερπετά δείχνουν πιο ενθαρρυντικά στοιχεία αντοχής από τα επίπεδα ανθεκτικότητας που υποδείκνυαν οι προηγούμενες σχετικές μελέτες.
Οι περιοχές που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στον πλανήτη είναι οι τροπικές αφού τα είδη που ζουν εκεί φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στις γρήγορες μεταβολές που συμβαίνουν από την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι στις τροπικές περιοχές συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός ειδών για πολλά εκ των οποίων δεν έχουμε σαφή εικόνα των πληθυσμών και των δραστηριοτήτων τους γενικότερα
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com