20/3/2023
Στην σύναψη διμερών συμβάσεων για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερό τιμολόγιο, προχωρεί η ΕΥΑΘ στο πλαίσιο της λήψης δραστικών μέτρων για την περικοπή του ενεργειακού κόστους.
Η εταιρεία προκήρυξε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023, διαγωνισμό με βάση τους όρους των δημοσίων συμβάσεων (Ν. 4412), για τη σύναψη PPA’s οκταετούς διάρκειας, με προαίρεση για τέσσερα επιπλέον χρόνια και τιμή εκκίνησης τα 85 ευρώ η μεγαβατώρα χωρίς την έκπτωση που εκτιμάται ότι θα πετύχει η εταιρεία.
Για τον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον η ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας και αυτές τις μέρες αναμένεται να εκδοθεί το πρακτικό της διαγωνιστικής διαδικασίας σχετικά με το ποιος περνά στην επόμενη φάση, κατά την οποία θα υποβληθούν δεσμευτικές προφορές.
Ήδη, στον προϋπολογισμό της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης για το 2023, το κόστος της ενέργειας προβλέπεται να καλύψει το 35% των λειτουργικών εξόδων, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στην κερδοφόρα πορεία της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι το 2021, ήταν η κύρια πηγή μείωσης των EBITDA της ΕΥΑΘ.
Η ΕΥΑΘ γίνεται η πρώτη εταιρεία του Δημοσίου που διενεργεί έναν τέτοιο διαγωνισμό, επιτυγχάνοντας πέρα από την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, τον περιορισμό της οικονομικής αστάθειας που προκαλούν οι διακυμάνσεις των τιμών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμος Αμανατίδης, αναφέρει στο newmoney ότι η εταιρεία ανοίγει το δρόμο για σύναψη συμβάσεων μέσω του Ν. 4412, και για άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου με στόχο φθηνότερη και πιο «πράσινη» ενέργεια.
Η EYAΘ, θα προχωρήσει στην σύναψη σύμβασης με χρηματικό διακανονισμό (Financial/Virtual Corporate Power Purchase Agreement – PPA), η οποία προσφέρει μια σταθερή τιμή για κάθε παραγόμενη ηλεκτρική μεγαβατώρα κατά τη διάρκεια της συμφωνίας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα -συνήθως σε μηνιαία βάση- θα υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς και της τιμής του PPA, οπότε ανάλογα θα εκκαθαρίζεται η διαφορά μεταξύ των μερών.
Η σύμβαση προβλέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2031 με προαίρεση επιπλέον τέσσερα έτη.
Η ΕΥΑΘ με βάση το επιχειρηματικό της προφίλ έχει σταθερή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετήσια βάση η εταιρεία καταναλώνει 113 γιγαβατώρες, ωστόσο ο διαγωνισμός προβλέπει ενεργειακή κάλυψη έως 100 γιγαβατώρες ανά έτος.
Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει κατά προτεραιότητα σε συμμετέχοντες που διαθέτουν υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία, με συνολική ελάχιστη δυναμικότητα 10 ΜW και σε αναλογία 50% ηλιακή ενέργεια και 50% αιολική.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει ενέργεια από φωτοβολταϊκά και η ΤΕΡΝΑ ενέργεια από αιολικά με διαφορετική όμως τιμή καθώς τα αιολικά είναι πιο ακριβά. Υπολογίζεται ότι από το διμερές συμβόλαιο η εταιρεία θα πάρει το 90% της ενέργειας που καταναλώνει.
Τα PPA’s θα αποτελέσουν το κλειδί για την μείωση του ενεργειακού κόστους για την ΕΥΑΘ και θα συμπληρωθούν και με άλλα μέτρα, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο που επίσης μειώνουν το ενεργειακό κόστος. Πρόσθετες ωφέλειες δημιουργούν για την εταιρεία, τα συστήματα SCADA ύδρευσης-αποχέτευσης αλλά και ο διαγωνισμός για τα έξυπνα υδρόμετρα.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com