ΚεντρικήΟμορφιά

Επιδερμιδικός φραγμός: Γιατί είναι πολύτιμος για την ευεξία μας;

19/1/2023

Μήπως η επιδερμίδα μας είναι ξηρή, παρουσιάζει κοκκινίλες, ξεφλουδίζει και νιώθουμε μια αίσθηση «τραβήγματος»; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε μάλλον ήρθε η ώρα… για ενισχύσεις.

Ακόμα όμως και αν η απάντηση είναι αρνητική, καλό είναι να λάβουμε υπ’ όψιν μας τα όσα ακολουθούν προκειμένου να αποφύγουμε τα παραπάνω συμπτώματα στο μέλλον.

Ποιος είναι ο επιδερμιδικός φραγμός και τι σκοπό εξυπηρετεί;

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι το δέρμα μας αποτελείται από στιβάδες. Καθεμία από αυτές εκτελεί σημαντικές λειτουργίες. Η ανώτερη εξωτερική στιβάδα, που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα, παρομοιάζεται ως ένας τοίχος από τούβλα.

Αποτελείται από σκληρά κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται κερατινοκύτταρα (ceramides) που συνδέονται μεταξύ τους με λιπίδια. Αυτός είναι ο επιδερμιδικός φραγμός.

Αυτός ο εξαιρετικά λεπτός «τοίχος από τούβλα» μας κρατά κυριολεκτικά ζωντανούς. Χωρίς αυτόν, διάφορες επιβλαβείς περιβαλλοντικές τοξίνες και παθογόνα θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό μας.

Επιπλέον, χωρίς τον επιδερμιδικό φραγμό, το νερό μέσα στο σώμα εξατμίζεται, αφήνοντάς μας αφυδατωμένους. Εν κατακλείδι, ο επιδερμιδικός φραγμός βοηθά τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά. Γι’ αυτό η προστασία του είναι ζωτικής σημασίας.

Τι μπορεί να βλάψει τον επιδερμιδικό φραγμό

Μερικοί από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν είναι:

– Το πολύ υγρό ή πολύ ξηρό περιβάλλον.

– Τα αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και οι ρύποι.
– Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
– Τα αλκαλικά απορρυπαντικά και σαπούνια.
– Η έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες.
– Η υπερβολική απολέπιση ή το υπερβολικό πλύσιμο.
– Τα στεροειδή.
– Το στρες.
– Κληρονομικοί παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν την τάση για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Οταν ο επιδερμιδικός φραγμός δεν λειτουργεί σωστά

Ενδεχομένως να είμαστε πιο επιρρεπείς στα ακόλουθα συμπτώματα:
– Ξηρό δέρμα ή έντονο ξεφλούδισμα.
– Κνησμός.
– Τραχιά σημεία σαν «μπαλώματα».
– Ακμή.
– Ευαίσθητες ή φλεγμονώδεις περιοχές.
– Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος.

Προστασία & αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού

*Απλοποιούμε την περιποίησή μας.

Εάν ακολουθούμε μια περίπλοκη καθημερινή περιποίηση με πολλά καλλυντικά, μπορεί να αποδυναμώνουμε ακούσια τον επιδερμιδικό φραγμό μας. Συμβουλευόμαστε έναν δερματολόγο σχετικά με το ποια προϊόντα είναι απαραίτητα και πιο αποτελεσματικά.

Επίσης, εάν κάνουμε απολέπιση, παρατηρούμε πώς αντιδρά το δέρμα μας. Πιθανώς χρειάζεται να σταματήσουμε για ένα διάστημα ή να επιλέξουμε πιο ήπιες συνθέσεις.

* Προσοχή στο pH.

Η διατήρησή του σε ένα υγιές επίπεδο μπορεί να μας προφυλάξει από δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα και η ακμή. Το φυσιολογικό pH κυμαίνεται γύρω στο 4,7. Ωστόσο το pH ορισμένων προϊόντων δέρματος μπορεί να είναι από 3,7 έως 8,2. Οσο για το καθαριστικό μας, οι ειδικοί συνιστούν να έχει pH μεταξύ 4,0 και 5,0.

*Επιλέγουμε ένα φυτικό έλαιο για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις του φραγμού.

Ορισμένα φυτικά έλαια και εκχυλίσματα μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και να αποτρέψουν την αφυδάτωση. Κάποια έχουν επιπλέον αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά είναι:
– Χοχόμπα.
– Ελαιο καρύδας.
– Αμυγδαλέλαιο.
– Ελαιο αργκάν.
– Ελαιο borage.
– Rosehip έλαιο (από άγρια τριανταφυλλιά).
– Ελαιο του νυχτολούλουδου ηράνθεμου (primrose).

Πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε:

Επιλέγουμε κρέμες και λοσιόν που περιέχουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα έλαια ως συστατικά. Εναλλακτικά ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το έλαιο στις παλάμες και στη συνέχεια κάνουμε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.

*Αναζητούμε περιποιητικές συνθέσεις με κεραμίδια (ceramides).

Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ξηρότητας, του κνησμού και του ξεφλουδίσματος. Οι ενυδατικές συνθέσεις πλούσιες σε κεραμίδια ενισχύουν τη δομή του επιδερμιδικού φραγμού.

* Προτιμάμε ενυδατικές κρέμες με θρεπτικούς παράγοντες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ευεργετικά συστατικά όπως: υαλουρονικό οξύ, σκουαλένιο, γλυκερίνη, μέλι, ουρία, βιταμίνη Β5, centella asiatica. Αυτοί οι παράγοντες μειώνουν την απώλεια υγρασίας και αποκαθιστούν τον ρυθμό ανάπλασης.

Tip

Τις εφαρμόζουμε αμέσως μετά το ντους ή τον καθαρισμό του προσώπου, όταν το δέρμα είναι νωπό.

*Δεν παραλείπουμε καθημερινά την αντηλιακή μας προστασία.
Χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό ευρείας προστασίας με υψηλό δείκτη χειμώνα – καλοκαίρι.

Τι άλλο;

Τέλος, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά όλα τα συστατικά για όλους. Γι’ αυτό ενδεχομένως να χρειάζεται να δοκιμάσουμε διαφορετικές συνθέσεις προκειμένου να καθορίσουμε ποιες μας ταιριάζουν καλύτερα, προκειμένου να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές, προστατευμένο και καλά ενυδατωμένο.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ευρώπη: Eπιτακτική η ανάγκη για τρόπους αποθήκευσης της ενέργειας (πίνακες)

xristiana

Ζώδια σήμερα (12/07): Ελάτε σε επαφή με άλλους ανθρώπους – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Ενημερωτική εκδήλωση για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση της Νόσου Alzheimer

xristiana