ΚεντρικήΟμορφιά

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας με την απότομη αλλαγή καιρού

19/1/2023

Το δέρμα μας, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα, αλληλεπιδρά άμεσα σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα και η έμπειρη ομάδα του GMClinic τονίζει πως δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο στις αλλαγές του καιρού, ενώ δίνει λύσεις αν τύχει και υπάρξουν επιπλοκές.

Απότομες ή μη, οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το δέρμα μας κι αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το διακρίνετε και μόνοι σας. Σκεφτείτε πώς είναι το δέρμα σας όταν έχει κρύο. Τώρα σκεφτείτε το τους καλοκαιρινούς μήνες, σε θερμοκρασίες 30-35 βαθμούς Κελσίου.

Έχετε παρατηρήσει στην επιδερμίδα σας κατά τις απότομες αλλαγές του καιρού, την εμφάνιση ερεθισμών, ξηροδερμίας, κνησμού ή ακόμα και τη δημιουργία ακμής; Το δέρμα μας, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις διάφορες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν επιθυμεί το δέρμα μας τις απότομες αλλαγές

  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ξηρός και κρύος αέρας, η ζέστη σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, η υπερβολική τεχνητή θέρμανση σε κλειστούς χώρους, ταλαιπωρούν το δέρμα και ευνοούν την πρόωρη γήρανσή του σε συνδυασμό με την εμφάνιση δερματοπαθειών.
  • Η υγρασία είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος φίλος του δέρματος και η απουσία αυτής είναι ένας από τους παράγοντες που το επηρεάζουν αρνητικά. Τις ημέρες και τους μήνες που η υγρασία είναι αυξημένη, το δέρμα μας είναι πιο ενυδατωμένο και πιο ελαστικό.
  • Η απότομη, ωστόσο, εναλλαγή υγρασίας και θερμότητας, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία. Επιπλέον, τους ζεστούς μήνες που η θερμοκρασία αυξάνεται και η υγρασία μειώνεται, προκαλείται αφυδάτωση του δέρματος που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων ή την αύξηση της έντασης των ήδη υπαρχόντων.

Ανεξάρτητα πάντως με τις καιρικές συνθήκες, πρέπει σε καθημερινή βάση να βρίσκουμε χρόνο για να φροντίζουμε το δέρμα μας και κατά συνέπεια να του δείχνουμε πως το αγαπάμε.

Για να μη χρειαστεί λοιπόν να έρθετε αντιμέτωποι με κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Το πιο σημαντικό, όσο απλό κι αν σας φαίνεται, είναι η χρήση μιας αντηλιακής κρέμας, με υψηλό δείκτη spf τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες, γιατί αν και δεν ζεσταινόμαστε τον χειμώνα από τον «καυτό ήλιο» του καλοκαιριού, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός (ή οι παρενέργειές του) απουσιάζουν.
  • Να πίνετε πολύ νερό ή χυμούς (όχι συσκευασμένους και χωρίς ζάχαρη), να εντάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας και να προσπαθήσετε να κοιμάστε καλά.
  • Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα στο πρόσωπό, αμέσως μετά το μπάνιο σας καθώς τότε γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων που αυτή σχεδιάστηκε να προσφέρει.
  • Για τους κρύους μήνες, συνιστάται πιο συχνή απολέπιση (τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα), έτσι ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, ενώ επιπλέον προτείνεται η χρήση προϊόντων περιποίησης με πιο ενυδατικές συνθέσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή των ειδών που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας (πετσέτες, σεντόνια, ρούχα). Ο ιδρώτας σε συνδυασμό με ορισμένα βακτήρια μπορεί να οδηγήσει στην έξαρση της ακμής.
  • Αποφύγετε το ζεστό ή ακόμα και το καυτό μπάνιο, όσο κρύο και να έχει έξω, αφού αφυδατώνει το δέρμα, ενώ το έντονο τρίψιμο με σφουγγάρι απομακρύνει τα απαραίτητα βακτήρια που προστατεύουν την επιδερμίδα μας.

Πηγή: https://www.youweekly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενημερωτική εκδήλωση για την οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα στο Γαλάτσι

xristiana

Πάρκινσον: Βρήκαν τρόπο εντοπισμού 30 χρόνια πριν τα συμπτώματα

xristiana

Τι αλλάζει στη ζωή μας μετά τη σύνταξη – Ποια δραστηριότητα μειώνεται περισσότερο

xristiana