3/1/2023
Οι διαφορετικοί τύποι και ο τρόπος για να περιποιηθείτε τις ουλές ακμής.
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ακμής, ο καθένας με τα δικά του αίτια και χαρακτηριστικά. Ένα πράγμα που έχουν κοινό, όμως, είναι ότι μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές, ενώ σύμφωνα με το healthdigest.com, περίπου το 20% των ατόμων με ακμή αναπτύσσουν ουλές.
Οι μεγάλες, βαθιές κηλίδες ακμής, όπως οι βλατίδες, οι φλύκταινες, τα οζίδια και οι κύστες, είναι οι πιο πιθανοί τύποι που προκαλούν ουλές στο δέρμα. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη δημιουργία ουλών ακμής. Το πείραγμα των ατελειών ή η μη θεραπεία της φλεγμονώδους ακμής μπορεί, επίσης, να κάνει μερικούς ανθρώπους πιο πιθανό να αποκτήσουν ουλές αργότερα.
Ακόμη, όμως, και αν κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας και εφαρμόζετε προϊόντα καταπολέμησης της ακμής, μπορεί να μείνετε με ουλές μετά την εξάλειψη της ακμής. Αντί να αγχώνεστε για αυτά τα σημάδια -τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνο περισσότερες εξάρσεις αν είστε ήδη επιρρεπείς στην ακμή- ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε υπομονετικά να ξεθωριάσουν οι ουλές. Αλλά φεύγουν οι κηλίδες από μόνες τους και πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκατασταθεί η επιδερμίδα σας;
Οι διαφορετικοί τύποι ουλών ακμής
Όπως ακριβώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κηλίδων ακμής, έτσι υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι ουλών ακμής, με το Healthline να απαριθμεί πέντε βασικούς τύπους: boxcar (εγκοπές σε σχήμα κουτιού), ice pick (στενές ουλές), rolling (ρηχές και ανομοιόμορφες ουλές), υπερτροφικές και κελοειδείς (υπερυψωμένα σημεία ουλώδους ιστού) και μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (σκούρες ή κόκκινες κηλίδες που παραμένουν στο δέρμα μετά την επούλωση της ακμής).
Πώς να περιποιηθείτε τις ουλές ακμής
Πολλοί τύποι ουλών ακμής δεν εξαφανίζονται από μόνοι τους, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους με την πάροδο του χρόνου. Η υπερμελάγχρωση, για παράδειγμα, είναι η πιο εύκολη για να ξεθωριάσει, ενώ συχνά απαιτεί μόνο προϊόντα χωρίς συνταγή.
Το Everyday Health συνιστά την περιποίηση του δέρματος με προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή, κοτζικό οξύ ή βιταμίνη C. Απλά να είστε προσεκτικοί με το χρονοδιάγραμμα αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα από αυτά τα συστατικά -για παράδειγμα, η βιταμίνη C δεν πρέπει γενικά να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με τη ρετινόλη. Είναι, επίσης, σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 50 πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους.
Άλλα σημάδια που οφείλονται στην ακμή πιθανότατα δεν θα ξεθωριάσουν χωρίς τη βοήθεια ενός δερματολόγου, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Για τα επίμονα σημάδια διατίθενται χημικά peelings, επιφανειακή επεξεργασία με λέιζερ, microneedling, πληρωτικά και ενέσεις στεροειδών, καθώς και διάφορες άλλες θεραπείες στα ιατρεία των δερματολόγων.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr