ΚεντρικήΜαγειρική

Ντολμαδάκια μελιτζάνας με σάλτσα γιαουρτιού

26/7/2022

Υλικά

Τεμάχια: 30-35

  •  1.000 – 1.100 γρ. μελιτζάνες, φλάσκες ή τσακώνικες, όσο γίνεται πιο ίσιες, για να τις κόψουμε σε φέτες
  •  2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για να τις αλείψουμε αν τις ψήσουμε στο φούρνο

Για τη γέμιση

  •  1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, δυόσμου και βασιλικού, ανάμεικτα, ψιλοκομμένα (ή 1 φλιτζάνι φυλλαράκια μαϊντανού και από 1/2 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο, βασιλικό ή ρίγανη ή θρούμπι, τριμμένα)
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό, ψιλοκομμένα
  •  4 μέτριες ντομάτες (περίπου 800 γρ.), σε κυβάκια
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι για τις ντομάτες
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  •  400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αλάτι, πιπέρι
  •  1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  •  τα υγρά που θα βγάλουν οι ντομάτες
  •  1/6 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  •  1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια μελιτζάνας με σάλτσα γιαουρτιού, πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
  2. Τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
  3. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και το χοντρό αλάτι και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο για να τις συγκρατεί μέσα στο αλατόνερο.
  4. Τις αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να ξεπικρίσουν και να μην απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το μαγείρεμα.
  5. Μετά, τις στραγγίζουμε, τις στύβουμε με τις παλάμες μας ελαφρώς, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  6. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα λάδια. Τις αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  7. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  8. Aλείφουμε 2 ταψιά με ελαιόλαδο, στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις αλείφουμε μ’ ένα πινέλο με λάδι και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Γέμιση

  1. Οση ώρα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες, βάζουμε τα κυβάκια της ντομάτας σε ένα σουρωτήρι, τα ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι για να μαζέψουμε τα υγρά που θα βγάλουν. Τα αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ τα κυβάκια ντομάτας με τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και πιπέρι.
  3. Βάζουμε στη μία άκρη από κάθε φέτα ψημένης μελιτζάνας 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και βάζουμε τα «ντολμαδάκια» στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε.

Σάλτσα

  1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα μπαχαρικά, τα υγρά που έβγαλαν οι κύβοι ντομάτας και αλατοπίπερο.
  2. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα.
  3. Περιχύνουμε τα «ντολμαδάκια» με τη σάλτσα σιγά-σιγά για να φτάσει για όλα ή τη σερβίρουμε χωριστά σε μπολάκι για να βάλει ο καθένας όσο θέλει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 40.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr

Related posts

Ωριμότητα και Ευεξία

xristiana

Βροχή Περσείδων

xristiana

Αρθρίτιδα: Τα μύδια δρουν προστατευτικά, αλλά όχι με το να τα τρώτε!

xristiana