ΚεντρικήΥγεία

Οι βιταμίνες που προλαμβάνουν το εγκεφαλικό και από ποιες τροφές θα τις πάρετε (εικόνες)

20/5/2022

Οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες βιταμίνες μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων.

Μεταανάλυση 14 κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 55.000 άτομα, διαπίστωσε ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος B μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β3 βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουν καλύτερα και ταχύτερα.

Δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και από πού θα τις πάρετε:

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Φακές, μοσχαρίσιο συκώτι, αρακάς, σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια.
Bigstock
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Αμύγδαλα, αυγά, μπρόκολο, σπαράγγια, σπανάκι.
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Παντζάρι, τόνος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μανιτάρια, αρακάς, ηλιόσποροι, αβοκάντο.
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Συκώτι, ηλιόσποροι, σολομός, αβοκάντο, μπρόκολο, μανιτάρια, βρόμη.
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Πιπεριές, κουνουπίδι, μπανάνες, κοτόπουλο, δαμάσκηνα, αβοκάντο.
ιταμίνη Β7 (βιοτίνη): Αυγά, τυρί, συκώτι, αβοκάντο, σολομός, σαρδέλες.
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα), μπάμιες, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπαράγγια, φακές, μαύρα φασόλια, φιστίκια, συκώτι.
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): Στρείδια, μύδια, σαρδέλες, σολομός, τόνος.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης, σύμφωνα με ογκολόγο

xristiana

Δήμος Κατερίνης: Περιήγηση & έκθεση ιστορικών οχημάτων στην Παραλία

xristiana

Στο ΟΑΚΑ το 1ο Διεθνές FORUM «Αθλητική διατροφή & Εργομέτρηση στο ποδόσφαιρο»

xristiana