ΚεντρικήΚοινωνικά

Τρία προγράμματα άμεσης παρέμβασης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

4/4/2022 

Σημαντικά τα κενά που προσπαθεί να καλύψει το υπ. Εργασίας για τα άτομα με αυτισμό.

Τα ΑμεΑ στη χώρα μας έχουν πάγια αιτήματα προς την πολιτεία για να διευκολυνθεί τόσο η δική τους ζω, ή όσο και των φροντιστών τους που συνήθως είναι οι γονείς και τα αδέλφια. Στα παιδιά και τους ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, οι ανάγκες ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασής τους… Καθώς άλλοι δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν μέσω της ομιλίας, ενώ άλλοι είναι ικανοί ακόμα και να εργαστούν…

Όπως αποκάλυψε μιλώντας σε webinar του Δήμου Αθηναίων για τον αυτισμό – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου- η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, το υπουργείο Εργασίας προωθεί το διάστημα αυτό τρεις μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν σημαντικά κενά…

Οι μεταρρυθμίσεις

Πρώτα απ’ όλα, όπως σημείωσε η υφυπουργός, «τρέχει» ήδη πιλοτικό πρόγραμμα στην Αττική με προσωπικούς βοηθούς για πολλές ομάδες ΑμεΑ στις οποίες συμπεριλήφθηκαν επί τούτου άτομα με νοητικές και νευροαναπτυξιακές παθήσεις, όπως είναι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Ο προσωπικός βοηθός δίνει την απαραίτητη χείρα βοηθείας σε γονείς που κανονικά πρέπει να βρίσκονται δίπλα στο ΑμεΑ παιδί τους σε 24ωρη βάση.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την εργασιακή ενίσχυση 300 αρχικά ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με 100% χρηματοδότηση από την Πολιτεία και δωρεάν παροχή συμβούλου και ατόμου που παρέχει παράλληλη στήριξη κατά την ώρα της εργασίας. Δηλαδή το άτομο με αυτισμό θα εργάζεται υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση βοηθού, και αφού λήξει το πρόγραμμα θα έχει και σύμβουλο εργασίας που θα το βοηθήσει να επιλέξει ένα αντικείμενο απασχόλησης το οποίο θα το βοηθήσει στο μέλλον να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη κοινωνική ένταξη.

Το τρίτο πρόγραμμα που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας αφορά εξάλλου την πρώιμη διάγνωση στα προνήπια και νήπια με αυτισμό. «Θα γίνει συστηματικά και οριζόντια» σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου για το πρόγραμμα με την ονομασία «Κυψέλη» που στόχο έχει να γίνεται πρώιμη διάγνωση του αυτισμού σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στη συνέχεια θα παρέχεται στο γονέα ενημέρωση και άμεση πρόσβαση σε δομές που θα βελτιστοποιούν μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων τις δεξιότητες των παιδιών τους, ενώ θα τους ετοιμάζουν πλήρεις φακέλους με το ιστορικό του παιδιού ώστε να διευκολύνονται στην περαιτέρω πορεία. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει επίσης πιλοτικά στην Αθήνα.

Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή «Κράκεν»; – Την «πιάνουν» τα εμβόλια;

xristiana

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου

xristiana

Πάρος: Έτοιμο το SeaAccess και τα αποδυτήρια ΑΜΕΑ στην παραλία της Παροικιάς

xristiana