ΚεντρικήΥγεία

Αντιοξειδωτικά και τσάι: Ποιες τροφές τα εξουδετερώνουν (εικόνες)

14/2/2022

Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Οι ειδικοί συστήνουν ωστόσο να μην συνδυάζεται με ορισμένες τροφές, καθώς υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι εξουδετερώνουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή εξετάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τσαγιού και τροφών με σημαντική ποσότητα σιδήρου, στο πλαίσιο μελέτης σε πειραματόζωα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Τα νοσήματα αυτά χαρακτηρίζονται από τη χρόνια φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό και εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η διάρροια, ο πόνος, η επίμονη κόπωση και η σημαντική απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα εκδηλώνουν έλλειψη σιδήρου ή αναιμία, γι’ αυτό συχνά λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου.

Το τσάι, κυρίως το πράσινο, συνιστάται στους ασθενείς με ΦΝΕ, καθώς η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου (myeloperoxidase) που προωθεί την εκδήλωση της φλεγμονής.

Όταν όμως η επιγαλλοκατεχίνη λαμβάνεται ταυτόχρονα με το σίδηρο, δεσμεύεται με το μέταλλο κι έτσι δεν μπορεί να μπλοκάρει το ένζυμο.

Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού μειώνεται όταν το συνδυάζουμε με τροφές όπως:

photo
Σπανάκι
photo
Δημητριακά
photo
Φακές

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Η Παράσταση “‘Ονειρο Καλοκαιρινής Τρέλας” Από Τη Μεικτή Θεατρική Ομάδα ΑμεΑ Ρεθύμνου ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Eθελοντική Αιμοδοσία Του 1ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης

xristiana