6/8/2026
Μέσα σε μία δεκαετία, 13 μεγάλες πυρκαγιές επηρέασαν εκτεταμένες περιοχές της Αττικής, με τη συνολική καμένη έκταση να φτάνει τα 807.360 στρέμματα, σύμφωνα με την Επιχειρησιακή Mονάδα BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Κάθε περιοχή υπολογίζεται μία φορά, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες της Μονάδας BEYOND.
Σύμφωνα με ανάρτηση της Μονάδας BEYOND, περισσότερα από 600.000 στρέμματα αφορούν δάση και ημιφυσικές εκτάσεις (περίπου 75%).
Από τις καμένες εκτάσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σκληροφυλλική βλάστηση (24,92%), μεταβατικές δασώδεις – θαμνώδεις εκτάσεις (21,07%), τα δάση κωνοφόρων (16,23%) και άλλες κατηγορίες φυσικής βλάστησης.
Το σημαντικότερο όμως μήνυμα, σύμφωνα με τη Μονάδα BEYOND, είναι ότι πολλές από τις καμένες εκτάσεις δεν έχουν ανακτήσει τη δασική τους βλάστηση, γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις μιας μεγάλης πυρκαγιάς παραμένουν για πολλά χρόνια μετά την κατάσβεσή της.
Πηγήhttps://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com
