ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σαρωνικός: Δύο πλοία, 10 ημέρες, νέα δεδομένα από τα Μέθανα

24/2/2026

Ταυτόχρονη ερευνητική δράση καλύπτοντας περίπου 400 τετρ. χλμ. βυθομετρίας του ιστορικού κόλπου

Στα Μέθανα πραγματοποιείται μια συντονισμένη ερευνητική αποστολή που χαρτογραφεί τον βυθό του Σαρωνικού και συλλέγει νέα δεδομένα από περιοχές ελάχιστα μελετημένες. Στόχος είναι η τεκμηριωμένη αποτύπωση της κατάστασης του κόλπου και η μετατροπή των ευρημάτων σε προτάσεις προστασίας.

Το Saronicos Project, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, βρίσκειται σε εξέλιξη, με στόχο την αποκρυπτογράφηση του βυθού του Σαρωνικού κόλπου και τη συλλογή κρίσιμων επιστημονικών δεδομένων που θα στηρίξουν στοχευμένες πολιτικές και δράσεις προστασίας και αποκατάστασης.

Για πρώτη φορά υλοποιείται ταυτόχρονη ερευνητική δράση σε δύο επίπεδα, με συγκομιδή νέων δεδομένων και χαρτογράφηση περίπου 350 – 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων βυθομετρίας σε περιοχές που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητες.

Η αποστολή

Η 10ήμερη αποστολή ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2026 με αφετηρία την περιοχή των Μεθάνων. Στο πλαίσιο της αποστολής πραγματοποιήθηκε κοινή επιχειρησιακή και ερευνητική δράση του πλοίου «Τυφώνας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης με το Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και του ερευνητικού πλοίου Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Related posts

Σταϊκούρας: Στηρίζουμε τους πολίτες για να ενισχύσουμε την ηλεκτροκίνηση

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

xristiana