Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν τη χρήση της χρηματοδότησης που έχει υποσχεθεί το ΝΑΤΟ για την αποτροπή διακοπών ρεύματος.

Η ένωση εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Eurelectric που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, με επιστολή της στην Κομισιόν ζητά να χρησιμοποιηθεί το 1,5% του ΑΕΠ που έχει δεσμευτεί στο ΝΑΤΟ για αμυντικές επενδύσεις, για την ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας , συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της αποκατάστασης σε περίπτωση διακοπών ρεύματος.

Η Eurelectric προτείνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν μέρος των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν σε επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα, για την ενίσχυση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ζητά τη δημιουργία αποθεμάτων βασικών εξαρτημάτων , τη χρηματοδότηση συστημάτων ανίχνευσης και εξουδετέρωσης drones, τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας και την επιτάχυνση της ικανότητας ταχείας επισκευής κατεστραμμένων υποδομών.