ΚεντρικήΜαγειρική

Vegan cake πορτοκάλι και αμύγδαλο

15/10/2025

Υλικά (10-12 μερίδες)

  • 3 μεγάλα πορτοκάλια
  • 100 γρ. μέλι
  • 70 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (περίπου 4 μεγάλους)
  • 150 γρ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο, άψητο με φλούδα
  • 200 γρ. αλεύρι Ζέας
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βράζουμε τα πορτοκάλια σε μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για 1 ώρα.
  • Βήμα 2: Όταν κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
  • Βήμα 3: Τα βάζουμε σε μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθούν οι περισσότερες ίνες του φρούτου.
  • Βήμα 4: Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε τον πολτό πορτοκαλιού με τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και το μέλι (ιδανικά ελαφρώς ζεσταμένο ώστε να είναι πιο ρευστό), μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βήμα 5: Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας καλά.
  • Βήμα 6: Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε φόρμα σιλικόνης ή μεταλλική (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά.

Διατροφική αξία (ανά κομμάτι)

  • Ενέργεια: 158 kcal
  • Υδατάνθρακες: 28,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.
  • Λιπαρά: 7,1 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI

Related posts

Τα σπορ που «ανεβάζουν» τη διάθεση των παιδιών – Και αυτά που τη «ρίχνουν»

xristiana

Μύκητας μετατρέπει τζιτζίκια σε σεξομανή-ζόμπι, που αναπαράγονται μέχρι θανάτου

xristiana

Σάμος: Δασική πυρκαγιά στον Μαραθόκαμπο – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

xristiana