ΚεντρικήΜαγειρική

Cheesecake-μηλόπιτα

21/10/2025

Υλικά

ΚΡΟΥΣΤΑ

Σπρέι μαγειρικής

14 κράκερ Graham, θρυμματισμένα (περίπου 2 φλ.)

1/2 φλ. (1 ξυλάκι) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

1/3 φλ. (66 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 κουτ. αλάτι

ΤΣΕΙΣΚΕΪΚ

4 (220 gr.) μπλοκ τυρί κρέμα, θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. (200 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κουτ. κανέλα

1/2 κουτ. αλάτι

ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑΣ

4 μεγάλα μήλα Granny Smith (περίπου 2 κιλά), ξεφλουδισμένα, χωρίς πυρήνα, κομμένα σε φέτες 1/2″

1/2 φλ. (100 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού

2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

1 κ.γ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

1 κουτ. κανέλα

1/4 κουτ. αλάτι

Ζύμη πλεξούδας

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για ρολό

1 (9″) στρογγυλή κρούστα πίτας από κατάστημα ή σπιτική

1 μεγάλο αυγό

2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

ΚΡΟΥΣΤΑ

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°. Αλείφουμε ένα ταψί 9″ με μαγειρικό σπρέι.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα ψίχουλα κράκερ Graham, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ενωθούν (το μείγμα πρέπει να μοιάζει με υγρή άμμο). Χρησιμοποιώντας τον πάτο ενός μπολ μεζούρας, πιέστε την κρούστα στον πάτο και περίπου 1″ επάνω από τις πλευρές του προετοιμασμένου ταψιού.

ΤΣΕΙΣΚΕΪΚ

Βήμα 1

Με ένα βραστήρα ή μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό να βράσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα (ή στο μεγάλο μπολ ενός μίξερ με βάση το εξάρτημα για το σύρμα), χτυπήστε το τυρί κρέμα και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να μη μείνουν σβώλοι. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας για να αναμειχθούν μετά από κάθε προσθήκη, στη συνέχεια χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στην κρούστα και απλώνουμε σε ομοιόμορφη στρώση.

Βήμα 2

Τυλίξτε σφιχτά τον πάτο του ταψιού σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίξτε αρκετό βραστό νερό για να φτάσει στη μέση του ταψιού.

Βήμα 3

Ψήστε το cheesecake μέχρι το κέντρο να κουνηθεί ελαφρώς, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου.

ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑΣ

Βήμα 1

Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίξτε τα μήλα, την κρυσταλλική ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού, το βούτυρο, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το αλάτι και 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να πήξει η σάλτσα, περίπου 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 2

Αφαιρέστε το cheesecake από το φούρνο και αφαιρέστε το ταψί με το νερό. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το cheesecake σε ένα ταψί σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση με αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε τη γέμιση μηλόπιτας πάνω από το cheesecake.

Ζύμη πλεξούδας

Βήμα 1

Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 225˚. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε την κρούστα σε ένα χοντρό τετράγωνο 10″. Κόψτε σε 10 λωρίδες πλάτους περίπου 1″. Τοποθετήστε τις μισές λωρίδες κατά μήκος του cheesecake σε ίσα διαστήματα. Πλέξτε τις υπόλοιπες λωρίδες κάτω και πάνω κάθετα σε άλλες λωρίδες για να κάνετε ένα πλέγμα. Πιέστε τις άκρες μεταξύ τους για να σφραγιστούν.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το αυγό με 1/4 κουταλάκι του γλυκού νερό. Αλείψτε την κορυφή της κρούστας με το αυγό. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

Βήμα 3

Ψήστε το cheesecake μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 20 με 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 5 ώρες ή μέχρι όλη τη νύχτα.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Related posts

Θέλεις πυκνά φρύδια;

xristiana

Μεγάλη Γιορτή Ζωοφιλίας

xristiana

Τι να κάνετε για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής στο πασχαλινό τραπέζι

xristiana