5/9/2025
Οι τέσσερις παραλίες είναι στον Άγιο Σώστη, στις Αλυκές, στο Τσιλιβή και στον Βασιλικό. Σύμφωνα με τη μελέτη το κόστος ανέρχεται στις 244.089,39 ευρώ και πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και ο έλεγχος πληρότητας ενίσχυσης της αίτησης από το Υπουργείο Τουρισμού.
Σύμφωνα με την μελέτη στόχος είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Ζακύνθου. Η μελέτη προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων υποδομών που θα αφορούν την ψυχαγωγία και την άθληση ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λπ.) σε τρεις παραλίες του Δήμου μας. Στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις παραλίες αυτές, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες. Η προμήθεια αποσκοπεί στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας και έχει ως στόχο: – Τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.
Στις παραλίες που επελέγησαν λήφθηκαν υπόψη τα εξής κριτήρια: Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών (πρόκειται για πολυσύχναστες παραλίες), Τα χαρακτηριστικά των ακτών (το πλάτος της παραλίας και ο χώρος είναι κατάλληλος για την εγκατάσταση και λειτουργία της υποδομής), Η ελεύθερη πρόσβαση (πρόκειται για παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους του πολίτες), Η οργάνωση των παραλιών για τη λειτουργία και εποπτεία του εξοπλισμού, Η κοντινή απόσταση με άλλες τουριστικές υποδομές, όπως θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο εξοπλισμός είναι 4 τεμάχια Διάταξης πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα (seatrac), το Πακέτο Τηλεμετρίας Διάταξης Πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα (4 τεμάχια) και άλλος σημαντικός εξοπλισμός όπως μεταξύ άλλων ντουζιέρα, τουαλέτα, διάδρομο και αποδυτήριο που θα έχει το κάθε seatrac.
Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι» χαρακτήρισε σημαντική αυτή την εξέλιξη καθώς ήταν ένα χρόνιο αίτημα του συλλόγου.
«Είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός ότι βγήκε η τοποθέτηση των seatrac. Είναι πάγιο αίτημα του σωματείου γιατί καταλαβαίνετε ότι δίνει τη δυνατότητα σε κάποιά άτομα με κινητική αναπηρία να απολαύσουν ένα δικαίωμα που έχουν, το δικαίωμα της πρόσβασης στη θάλασσα. Είχαμε κάνει σχετικό αίτημα στον Δήμο και από ότι βλέπουμε ικανοποιείται έστω και με καθυστέρηση γιατί το αίτημα ήταν παλιό και πάγιο από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια συνεννόηση με την παρούσα Δημοτική Αρχή. Αυτό που λέμε εμείς είναι το σύνθημα της ΕΣΑμεΑ «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» Δεν μπορεί να ισχύει αυτό και να μην μπορεί να κάνει μπάνιο κάποιος όταν όλα τα Ιόνια Νησιά εκτός της Ιθάκης έχουν προσβασιμότητα. Εγώ θα ήθελα «χθες» να τοποθετηθούν γιατί είχαμε πολλά τηλέφωνα που μας ρωτούσαν και ήθελαν να έρθουν διακοπές στη Ζάκυνθο. Λέγανε αν μπορούν και αν υπάρχουν οι υποδομές για να κάνουν ένα μπάνιο. Δυστυχώς τους αποτρέπαμε και τους λέγαμε αν δεν έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο στην παραλία».
Παραμένει προβληματική η κατάσταση στην πόλη για τα Άτομα με Αναπηρία
Επίσης ο κ. Μπενίσης μίλησε και για την κατάσταση στην πόλη της Ζακύνθου σχετικά με το κυκλοφοριακό. Όπως είπε παρά την 2η φάση της κυκλοφοριακής μελέτης δεν έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα και τα ζητήματα προσβασιμότητας παραμένουν για τα άτομα με αναπηρία.
«Εγώ που κυκλοφορώ καθημερινά στην πόλη, είναι η ίδια κατάσταση δεν υπάρχει καμία αλλαγή, μην πω ότι λόγω των αλλαγών των δρόμων είναι και λίγο χειρότερα. Θα μου πει κάποιος είναι θέμα συνήθειας. Ευελπιστώ να φτιάξει η κατάσταση με τον καιρό αλλά δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι»
Ο κ. Μπενίσης παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τις διαγραμμίσεις ΑμεΑ που μερικές από αυτές αρχίζουν ήδη και ξεβάφουν.
«Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις διαγραμμίσεις αποδεικνύεται ότι είναι λάθος γιατί ξεβάφει πολύ εύκολα. Το συζητούσαμε με τον κ. Βίτσο και είπε ότι ήταν δοκιμαστικό. Ελπίζουμε να βαφτεί με το σωστό υλικό. Στις υπόλοιπες πόλεις γιατί δεν ξεβάφει; Ήδη οι διαβάσεις έχουν βαφτεί εδώ και δυο μήνες και οι μισές από αυτές δεν φαίνονται. Ας ελπίσουμε ότι είναι τεχνικό λάθος και θα διορθωθεί».
Πηγή https://www.imerazante.gr