ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τι σημαίνει η έλλειψη μιας καυτερής σάλτσας για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής

7/8/2025

Πριν μερικά καλοκαίρια, η Ούγιεν Λι, ιδιοκτήτρια και σεφ του «Be U Vietnamese Street Food» στο East Hollywood, έβγαζε τα Sriracha μπουκάλια της και προσπαθούσε να μοιράσει τις προμήθειές της. Η «Huy Fong Foods» είχε ανακοινώσει έλλειψη των κόκκινων πιπεριών τσίλι που χρησιμοποιεί για την παρασκευή της σάλτσας. Και μόλις πριν 2 ημέρες, και μετά από χρόνια λιτότητας, η σάλτσα Sriracha επέστρεψε στα ράφια των καταστημάτων. Η Huy Fong Foods Inc, η εταιρεία παραγωγής με έδρα το Irwindale, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ξανάρχισε πριν από δύο με τρεις μήνες.

Το ιστορικό της μεγάλης έλλειψης του 2022

Η έλλειψη αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022, όταν η Huy Fong Food Inc. ανακοίνωσε ότι οι καιρικές συνθήκες είχαν επηρεάσει την παραγωγή των τσίλι πιπεριών, που ήταν τα κύρια συστατικά της Sriracha. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε την τιμή των φιαλών σε πολλαπλάσια της αρχικής τους τιμής σε ιστότοπους δημοπρασιών όπως το eBay.

Ένας από τους υπαλλήλους της πρότεινε να ζητήσει βοήθεια από το κοινό. Το «Be U» προσέφερε δωρεάν γεύματα με αντάλλαγμα τη σάλτσα «Huy Fong Sriracha» και κατά τη διάρκεια της προώθησης πήρε περίπου 300 μπουκάλια. Ένα χρόνο αργότερα, το εστιατόριο έχει ακόμα περίπου 100 μπουκάλια.

«Είχα πάντα επίγνωση των θεμάτων της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και κατάλαβα ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Είναι η πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε», δήλωσε η Λι. «Όταν μάθαμε για την τελευταία έλλειψη, εφοδιαστήκαμε. Σκέφτηκα, «Θεέ μου, μήπως είναι πάρα πολλά;». Αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν προφητικό».

Έκτοτε ο κόσμος έγινε λίγο πιο άνοστος, καθώς οι κατασκευαστές της διάσημης καυτερής σάλτσας Sriracha, με το εμβληματικό πράσινο καπάκι και τον κόκορα στο μπουκάλι, έλεγαν ότι δεν ήξεραν  πότε θα ανακάμψει η προμήθεια.

Στην περιοχή Μπέι, ορισμένοι απελπισμένοι λάτρεις της Sriracha πήραν την πρωτοβουλία να κλέψουν μπουκάλια από την αλυσίδα φιλιππινέζικων εστιατορίων «Señor Sisig», ανέφερε το SFGate. Ένα μόνο μπουκάλι 28 ουγκιών αναγραφόταν για 29,99 δολάρια σε ένα ασιατικό παντοπωλείο στο Όκλαντ αυτό το μήνα, με όριο δύο ανά πελάτη.

Στο 168 Market στην Αλάμπρα, δεκάδες απομιμήσεις μπουκαλιών Huy Fong Sriracha βρίσκονται στα ράφια, αλλά το τμήμα που προορίζεται για τα μπουκάλια Huy Fong Foods είναι άδειο. Ένας διευθυντής της αγοράς δήλωσε ότι η καυτερή σάλτσα εξαντλείται μέσα σε μια μέρα όταν το κατάστημα λαμβάνει ένα φορτίο και οι πελάτες περιορίζονται σε ένα μπουκάλι.

«Πολλοί άνθρωποι τηλεφωνούν και αναζητούν τη σάλτσα Sriracha», δήλωσε ο διευθυντής, ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του. «Όλοι συμπεριφέρονται ευγενικά. Αλλά ξέρουμε ότι ο κόσμος τη θέλει συνέχεια. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες».

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο διαδίκτυο, όπου σχεδόν όλες οι επιλογές Sriracha ήταν εξαντλημένες στο Amazon. Κάποια στιγμή, ένα πακέτο δύο φιαλών των 17 ουγκιών ήταν εισηγμένο για πάνω από 160 δολάρια.

Η παρατεταμένη ξηρασία στο Μεξικό ήταν υπεύθυνη για το φαινόμενο της έλλειψης, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα γίνει πολύ πιο συχνό σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται.

Για σχεδόν 30 χρόνια, η Huy Fong Foods – η οποία καταναλώνει περίπου 50.000 τόνους τσίλι ετησίως για να παρασκευάσει τη Sriracha, τη σάλτσα τσίλι-σκόρδου και το σαμπάλ-  προμηθεύτηκε όλες τις πιπεριές της από την «Underwood Ranches» της κομητείας Βεντούρα, μέχρι που οι δρόμοι των μερών χώρισαν λόγω μιας πικρής διαμάχης για το συμβόλαιο που οδήγησε σε απόφαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Underwood το 2019.

Η Huy Fong προμηθεύεται τώρα τα τσίλι της από πολλούς προμηθευτές σε όλο το Μεξικό, όπου οι σοβαρές συνθήκες ξηρασίας έχουν περιορίσει τις καλλιέργειες και έχουν οδηγήσει σε έλλειψη νερού σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Irwindale δήλωνε ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειψη πρώτης ύλης» και δεν έχει εκτιμήσει πότε θα επανέλθουν οι προμήθειες. Παρήγαγε λίγη Sriracha το φθινόπωρο του 2023, αλλά η παραγωγή ήταν περιορισμένη.

«Αν και η Huy Fong Foods δήλωσε ότι εργάζεται για να αποφύγει μια επανάληψη, οι μελλοντικές ελλείψεις στις προμήθειες τροφίμων είναι σχεδόν σίγουρες με την τρέχουσα ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Γκάρι Νάμπχαν, γεωργικός οικολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Μεγάλες εκτάσεις του Μεξικού λαμβάνουν νερό από τον ποταμό Κολοράντο, αλλά οι αμερικανικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν το πρώτο δικαίωμα στο νερό αυτό. Για χρόνια, οι αγρότες καλλιεργούσαν τα προϊόντα τους με μειούμενα αποθέματα νερού, αλλά έφτασαν στο σημείο όπου οι μέθοδοι για την καλλιέργεια αυτών των καλλιεργειών πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο», σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που συνέταξε ο Νάμπχαν.

«Οι πιπεριές Χαλαπένιο απαιτούν λιγότερο από το μισό νερό από αυτό που χρειάζεται για την καλλιέργεια μηδικής ή πεκάν, αλλά η ξηρασία και ο ανταγωνισμός από τις υδροβόρες καλλιέργειες στο ρεύμα ανόδου εξακολουθούν να συρρικνώνουν τις συγκομιδές», δήλωσε ο Νάμπχαν.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η απόλυτη κινητήρια δύναμη, αλλά είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε το νερό δίκαια», δήλωσε ο Νάμπχαν. «Οποιοσδήποτε πολιτικός θα είναι απρόθυμος να διαθέσει λιγότερο νερό, αλλά δεν ζητάμε από τους αγρότες να μεταβούν σε πιο αποδοτικές τεχνικές άρδευσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας των γεωργικών προϊόντων του Μεξικού, με αύξηση 14% πέρυσι σε ένα υψηλό ρεκόρ 44,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και τη μεξικανική κυβέρνηση.

Οι πιπεριές Χιλής ευδοκιμούν σε ξηρά κλίματα και οι μεξικανικές πολιτείες όπως η Σιναλόα, η Τσιουάουα και η Μιτσοακάν είναι μερικές από τις κορυφαίες παραγωγούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μεξικού.

Όμως το Μεξικό μαστίζεται από ένα καυτό κύμα καύσωνα και μεγάλες εκτάσεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ξηρασίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της μεξικανικής κυβέρνησης για την παρακολούθηση της ξηρασίας.

«Ενώ οι ελλείψεις πιπεριών τσίλι που χρησιμοποιούνται στην καυτερή σάλτσα Sriracha τραβούν την προσοχή του κοινού, άλλες σοδειές υποφέρουν επίσης εξαιτίας της ξηρασίας», δήλωσε ο Σον Χιάτ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων Marshall του USC, ο οποίος επικεντρώνεται στην παγκόσμια ενέργεια και γεωργία.

Η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού της Huy Fong Foods από την ξηρασία ήταν παρόμοια με την ευρύτερη κατάσταση που κατέλαβε τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων μηνών, οι κατασκευαστές δεν μπορούσαν να παράγουν προϊόντα όπως η ιβουπροφαίνη ή τα ηλεκτρονικά είδη επειδή τα βασικά εξαρτήματα προέρχονταν από το εξωτερικό.

«Συνειδητοποιήσαμε: «Θεέ μου, είμαστε πολύ ευάλωτοι σε σοκ της αλυσίδας εφοδιασμού, επειδή αγοράζουμε τα πάντα αό την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Δεν φτιάχνουμε τίποτα εδώ», δήλωσε ο Χιάτ. «Το ίδιο πράγμα βλέπουμε στη γεωργία».

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να περιμένουν, οπότε φτιάχνουν τη δική τους σάλτσα.

Η Κρίστιν Νγκούιεν, σεφ και ιδιοκτήτρια του «Garlic and Chives», ενός ασιατικού εστιατορίου, δεν σκεφτόταν το κόστος της σάλτσας Sriracha πριν από την έλλειψη. Όμως, οι μέσες φιάλες άρχισαν να πωλούνται σε υψηλή τιμή.

«Τη βάζω σε πολλές από τις σάλτσες μου, αλλά δεν ήθελα να μετακυλήσω το κόστος στους πελάτες μου και δεν θέλω να θυσιάσω τη γεύση», δήλωνε τότε η Νγκούιεν. «Βάζω όλη μου την καρδιά και την ψυχή σε οτιδήποτε δημιουργώ».

Η εργασία και οι προμήθειες για να φτιάξει κανείς τη δική του σάλτσα Sriracha είναι δαπανηρές. Χρειάζονται περίπου 10 κιλά κόκκινα Χαλαπένιο, τα οποία μπορούν να πωληθούν έως και 8 δολάρια το κιλό. Υπάρχει επίσης το κόστος του ξυδιού, της ζάχαρης και άλλων συστατικών, καθώς και η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο για να ζυμωθεί.

Related posts

Δωρεάν Πρόγραμμα Πρόληψης Για Την Οστεοπόρωση Στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού

xristiana

Χριστουγεννιάτικο bazaar της ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Παλλήνης

xristiana