14/7/2025
Μελέτη αποκαλύπτει ότι σε ένα θερμότερο κλίμα, η μείωση της χιονόστρωσης μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη των δασών και την απορρόφηση του επιβλαβούς αερίου
Μπορεί να μην έχουν πνεύμονες, αλλά αναπνέουν. Χάρη στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα δέντρα απορροφούν στον κορμό, τα κλαδιά, τα φύλλα και τις ρίζες τους διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Ο ρόλος που διαδραματίζουν στη διατήρηση της ισορροπίας της υγείας του περιβάλλοντος και δη της ρύθμισης των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι πολύτιμος.
Η μείωση των δασικών εκτάσεων εξαιτίας της εκμετάλλευσης της γης, της αστικοποίησης και των λοιπόν ανθρώπινων παρεμβάσεων οδηγεί σε σειρά προβλημάτων που επιδρούν αρνητικά τόσο σε περιβάλλον, όσο σε άνθρωπο.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσκολεύουν την ανάκαμψη της βλάστησης και επομένως την απορρόφηση άνθρακα.
Ανάμεσα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν τα δέντρα είναι η μειωμένη χιονόπτωση, από την η οποία διαταράσσεται η ανάπτυξη των δέντρων και κατά συνέπεια η δέσμευση του επιβλαβούς αερίου.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης που βασίστηκε σε μελέτη δεδομένων 12 ετών.
Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο της έρευνας στο δάσος Χάμπαρντ Μπρουκ στο βόρειο Νιου Χάμσαϊρ, καταγράφοντας τα επίπεδα χιονοκάλυψης και απορρόφησης άνθρακα.
Όπως εξηγούν, το χιόνι λειτουργεί σαν κουβέρτα: Όσο περισσότερο, τόσο πιο μονωμένο παραμένει το έδαφος και οι ρίζες όλο το χειμώνα. Αν ωστόσο, το χιόνι είναι λίγο και η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από το μηδέν, το έδαφος θα παγώσει, στη συνέχεια θα ξεπαγώσει καθώς το χιόνι συσσωρεύεται, στη συνέχεια θα παγώσει ξανά καθώς αυτό λιώνει και έπειτα θα ξεπαγώσει ξανά καθώς η εποχή συνεχίζεται.