1/7/2025
Αναπάντεχα ευρήματα προέκυψαν από νέα μελέτη της Γαλλικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Υγείας στην Εργασία (ANSES), καθώς οι επιστήμονες κατέγραψαν μεγάλες διαφορές στην περιεκτικότητα μικροπλαστικών ανάμεσα σε γυάλινες και πλαστικές φιάλες ποτών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στα ποτά που εμφιαλώνονται σε γυαλί ανιχνεύτηκαν κατά μέσο όρο 100 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο, δηλαδή περίπου 25 ανά γαλόνι – αριθμός 50 φορές μεγαλύτερος από τα αντίστοιχα σε πλαστικό μπουκάλι.
Η Isaline Chaib, ειδικός της ANSES στα μικροπλαστικά και επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από τις προσδοκίες μας.
Διαπιστώσαμε ότι τα σωματίδια στις γυάλινες συσκευασίες ταυτίζονταν ως προς το χρώμα και το πολυμερές με το πλαστικό του εξωτερικού τμήματος των καπακιών».
Η βασική υπόθεση των ερευνητών είναι ότι τα μικροπλαστικά προέρχονται από τα πώματα που χρησιμοποιούνται για τη σφράγιση των γυάλινων φιαλών, εισερχόμενα έτσι στο υγρό περιεχόμενο. Η ποσότητα διαφέρει ανάλογα με το είδος του ποτού.
Χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε νερό – αυξημένες σε αναψυκτικά
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών καταγράφηκαν στο νερό – είτε ανθρακούχο είτε όχι. Σε γυάλινες φιάλες το νερό περιείχε περίπου 4,5 σωματίδια ανά λίτρο, ενώ σε πλαστικές μόλις 1,6.
Αντίθετα, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως οι λεμονάδες, εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις: 30 μικροπλαστικά ανά λίτρο σε πλαστική συσκευασία και 40 ανά λίτρο σε γυάλινη.
Αλκοόλ με μικροπλαστικά, εκτός από το κρασί
Τα αλκοολούχα ποτά είχαν επίσης αισθητή παρουσία μικροπλαστικών, με μέσο όρο 60 σωματίδια ανά λίτρο στα γυάλινα μπουκάλια. Εντυπωσιακά, το κρασί αποτέλεσε εξαίρεση: σχεδόν μηδενικά μικροπλαστικά ανιχνεύτηκαν, παρότι και αυτό εμφιαλώνεται με παρόμοια καπάκια με άλλα ποτά, όπως η μπύρα.
Ο διευθυντής της έρευνας, Guillaume Duflos, δήλωσε πως οι αιτίες των διαφορών στις συγκεντρώσεις δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και απαιτείται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.