ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στο project αποθήκευσης 250 MW της Cero Generation

23/7/2025

Το «πράσινο φως» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξασφάλισε το μεγάλο project αποθήκευσης της Cero Generation, θυγατρικής της Macquarie Asset Management.

Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εξέδωσε την ΑΕΠΟ για το έργο: «Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 249,95 MW στη Δ.Ε. Πελλιναίων, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των φορέων και υπηρεσιών.

Φορείς του έργου είναι οι θυγατρικοί βραχίονες Energy Ventures 6 και Energy Ventures 10 (με μετόχους την Cero Generation Holdings Greece Limited κατά 85% και την Entricity Holdings Limited κατά 15% και διαχειριστές τους Στέφανο Λιάλιο και Declan Deasy).

Τι περιλαμβάνει το project

Το έργο αφορά στην κατασκευή και στη λειτουργία πέντε σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (STRI67, STRI68, STRI82, STRI86 και STRI90), ισχύος 49,99 ΜW έκαστος και συνολικής ισχύος 249,95 ΜW.

Οι σταθμοί θα συνδεθούν μέσω νέου μετασχηματιστή, έκαστος, στο υφιστάμενο Κ.Υ.Τ. Τρικάλων μέσω υπόγειας γραμμής διασύνδεσης Μέσης Τάσης (Μ.Τ.), συνολικού μήκους 8.208 μ. περίπου.

Σημειώνεται ότι η όδευση της υπόγειας γραμμής Μ.Τ. προς το Κ.Υ.Τ. Τρικάλων θα παραμείνει ως έχει, ώστε να εξυπηρετήσει τους πέντε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένουν στον σχεδιασμό του έργου, έπειτα από την εξαίρεση των άλλων δύο σταθμών αποθήκευσης (STRI77 και STRI83) εξαιτίας πρόσφατης γνωμοδότησης της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, οι εν λόγω σταθμοί συνολικής ισχύος 249,95 ΜW και χωρητικότητας 850 MWh και το σύνολο των υποδομών, θα εγκατασταθούν σε αγροτεμάχια συνολικής επιφάνειας 61.685 τ.μ. στην περιοχή της Δ.Ε. Πελλιναίων.

Το σύστημα των αποθηκευτικών σταθμών θα αποτελείται από:

– Electrochemical Cells
– Battery Modules
– Racks
– Battery Management System (BMS)
– Power Conversion Unit (PCU)
– MV/LV power transformer
– MV switchgears
– Metering system
– BESS Controller and SCADA System (BESS PPC)
– Auxiliary Systems
– HVAC
– Fire Detection and Fighting System
– Lighting
– UPS
– Containers / enclosures

Ειδικότερα, στον κάθε σταθμό αποθήκευσης θα εγκατασταθούν 17 μετατροπείς ισχύος 3.000 kW, με ονομαστική ισχύ 3,2 MW, με συνολική αποδιδόμενη ισχύ 49,99 MW. Σε κάθε μετατροπέα, στις δύο τους πλευρές, είναι εγκατεστημένοι συσσωρευτές ιόντων-λιθίου ισχύος 5 MW (σύνολο 34 x 5= 170 MWh).

Για τον κάθε σταθμό BESS ισχύος 49,99 MW/153 MWh θα απαιτηθούν 34 containers μπαταριών και 17 container για τις μονάδες μετατροπής ισχύος (Power Conversion Units). Αναφορικά με τα container των συστημάτων αποθήκευσης, είναι τυπικού μεγέθους, μήκους 12 m (9 m για το power conversion unit), πλάτους 2,5 m και ύψους 2,7 m.

Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του έργου είναι 25 έτη. Για τη διατήρηση της χωρητικότητας των σταθμών εντός της 25ετίας, προβλέπεται η αντικατάσταση των μπαταριών κατά το 12ο έτος λειτουργίας τους. Οι μπαταρίες θα αντικατασταθούν με νέες, ίδιας χωρητικότητας και βελτιωμένων λειτουργικών χαρακτηριστικών.

Το έργο θα διαθέτει σύγχρονο σύστημα εποπτείας και ελέγχου (SCADA/EMS), μέσω του οποίου θα υλοποιείται η διαχείριση των συνιστωσών του. Το σύστημα EMS των σταθμών θα περιλαμβάνει διεπαφή με τα συστήματα διαχείρισης του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και μέσω αυτού θα υλοποιούνται οι εντολές κατανομής που αφορούν τη συμμετοχή του στην ημερήσια αγορά ενέργειας και εξισορρόπησης πραγματικού χρόνου και στην αυτόματη ρύθμιση παραγωγής.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει την αναγκαία λειτουργικότητα για την πλήρη εποπτεία των υποσυστημάτων των σταθμών (δίκτυο Μ.Τ., συστοιχίες μπαταριών) και θα επικοινωνεί με τα αντίστοιχα συστήματα εποπτείας και διαχείρισης των επιμέρους συνιστωσών (PCS αντιστροφέων, BMS μπαταριών).

Μέσω του EMS θα υλοποιούνται οι εσωτερικές λειτουργίες κατανομής των συστοιχιών αντιστροφέων και μπαταριών προς παραγωγή/απορρόφηση, η υλοποίηση των εξωτερικών εντολών συμμετοχής στη ρύθμιση φορτίου-συχνότητας και αέργου ισχύος-τάσεως, η διαχείριση των κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης των επιμέρους μονάδων μπαταριών για αποφυγή της πρόωρης γήρανσής τους, κλπ.

Οι σταθμοί θα διαθέτουν οικίσκο, εντός του οποίου θα βρίσκεται κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την τοποθέτηση του συστήματος ελέγχου, διαχείρισης και εποπτείας των σταθμών. Στους οικίσκους θα υπάρχει επίσης χώρος για το προσωπικό των σταθμών (βάρδιες λειτουργίας, τεχνικοί, κ.λπ.) και βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, τουαλέτες, κ.λπ. Οι οικίσκοι θα διαθέτουν συστήματα άμεσης επικοινωνίας με τον Α.Δ.Μ.Η.Ε., τον λειτουργό των σταθμών αλλά και με τον προμηθευτή του εξοπλισμού και τους τεχνικούς συντήρησης.

Πανευρωπαϊκός κολοσσός

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cero Generation, εταιρεία συμμετοχών της Macquarie Asset Management, που λειτουργεί σε αυτόνομη βάση, δραστηριοποιείται σε 8 ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσοντας πάνω από 370 έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών.

Ειδικότερα διαθέτει έργα σε λειτουργία και υπό κατασκευή ισχύος 600 MW καθώς και ένα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και μπαταριών 25 GW.

Στην Ελλάδα έχει υπό υλοποίηση εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό άνω των 3 GW πράσινης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΑΕΥ Βεβαιώσεις Παραγωγού για μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (και με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) και έργα αποθήκευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Cero Development εγκαινίασε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο «Project Delphini», με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Το έργο παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το mega φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σαλαμίνα

xristiana

Τι είναι η εγκεφαλική φθορά; Πώς η εμμονική περιήγηση στα social media επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

xristiana