23/7/2025
Μια εικόνα που συγκλονίζει και ταυτόχρονα αποτυπώνει την απελπισία των κατοίκων και επαγγελματιών του Έβρου έρχεται από νέο βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες. Στο βίντεο διακρίνεται κάτοικος της περιοχής του Δέλτα να βαδίζει μέσα στη ροή του ποταμού, σε σημεία όπου το νερό έχει είτε μειωθεί δραματικά είτε εξαφανιστεί εντελώς. Από τη λειψυδρία η γη έχει ρηγματωθεί, και το υδάτινο αποτύπωμα του ποταμού μοιάζει με σκιώδη ανάμνηση.
Η κατάσταση θυμίζει έντονα τις εικόνες του περσινού καλοκαιριού, με τη λειψυδρία να πλήττει ξανά το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα.
Υπεράντληση και υφαλμύρωση
Όπως τονίζουν ειδικοί επιστήμονες, η βασική αιτία της κρίσης εντοπίζεται στην υπερβολική άντληση γλυκού νερού από την τουρκική πλευρά του ποταμού για σκοπούς άρδευσης. Η πρακτική αυτή προκαλεί σημαντική μείωση της στάθμης του νερού, επιτρέποντας στο θαλασσινό νερό να εισβάλει και να επικρατεί σε κρίσιμες περιοχές.
Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τη βιοποικιλότητα της περιοχής: ψάρια και άγρια άλογα πεθαίνουν, ενώ η αλμύρα καταστρέφει κάθε οικονομική δραστηριότητα που εξαρτάται από το νερό.
Καταρρέουν οι καλλιέργειες
Το επίμαχο βίντεο δημοσιεύτηκε από τη «Φωνή της Ροδόπης» και φέρεται να έχει καταγραφεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου. Αποκαλύπτει με δραματικό τρόπο την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι και αγρότες στο νότιο Έβρο.
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν στεγνώσει, με τους παραγωγούς να βλέπουν τα φυτά τους να καταστρέφονται και τις κρατικές δεσμεύσεις να μην υλοποιούνται. Κάθε ημέρα που περνά, η ζημιά μεγαλώνει.
Αγώνας επιβίωσης για τους αγρότες
Οι αγρότες μιλούν ανοιχτά για έναν αγώνα επιβίωσης. Η ξηρασία έχει διαλύσει τη φετινή σοδειά, την ώρα που σε γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία έχουν ήδη ληφθεί προστατευτικά μέτρα για τα αποθέματα νερού.
Στον αντίποδα, στην ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το τι συμβαίνει με τη ροή του Άρδα, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνιών που προβλέπουν αποδέσμευση νερού προς την Ελλάδα.
Η Πολιτεία απουσιάζει
Οι αρμόδιοι μεταθέτουν διαρκώς την επίλυση του προβλήματος, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση. Ενώ το χώμα ραγίζει, οι καλλιέργειες χάνονται και οι αγρότες καταρρέουν οικονομικά, οι θεσμικές απαντήσεις είναι αποσπασματικές και καθυστερημένες.
Η κρίση στο Δέλτα του Έβρου αποτυπώνει όχι μόνο την ένταση της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη θεσμική αδράνεια απέναντι σε ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό αδιέξοδο που διευρύνεται.