25/7/2025
Υλικά
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο χταπόδι, περίπου 1.200 γρ.
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε καρεδάκια
- 1 καρότο, σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 3 γρ. μαστίχα, σκόνη
- Χυμός από ½ λάιμ
- Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
- 350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο για 3 λεπτά
- 2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα,
- ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. ξερή
- 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/3 κ.γ. ξερό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2ο
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν μείνει το 1/3 των υγρών προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαστίχα.
Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο.
Αν δεν έχουμε τέτοια κατσαρόλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε πυρέξ που θα το καλύψουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Βήμα 3ο
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χταπόδι. Αν ναι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι στο σκεύος. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να τραβήξει τα υγρά.