ΚεντρικήΜαγειρική

Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, μαστίχα και λάιμ

25/7/2025

Υλικά

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκο χταπόδι, περίπου 1.200 γρ.
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε καρεδάκια
  • 1 καρότο, σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 3 γρ. μαστίχα, σκόνη
  • Χυμός από ½ λάιμ
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
  • 350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο για 3 λεπτά
  • 2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα,
  • ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. ξερή
  • 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/3 κ.γ. ξερό

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2ο

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν μείνει το 1/3 των υγρών προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαστίχα.

Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο.

Αν δεν έχουμε τέτοια κατσαρόλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε πυρέξ που θα το καλύψουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Βήμα 3ο

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χταπόδι. Αν ναι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι στο σκεύος. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να τραβήξει τα υγρά.

Related posts

Ρεύμα: Κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα με κυριαρχία των ΑΠΕ

xristiana

Ο Γιατρός και το ηρεμιστικό…

xristiana

Καιρός: Έως τους 35 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Άνοδος της θερμοκρασίας από την Κυριακή

xristiana