24/7/2025
Σημαντική πρόοδο στην πειραματική φυσική, σημείωσαν Αυστραλοί επιστήμονες, κατασκευάζοντας μια κβαντική μπαταρία που φορτίζεται στιγμιαία και έχει δυνατότητα αποθήκευσης 1.000 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκδόσεις της.
Παρότι η πρόοδος αφορά ακόμη χρονικές κλίμακες μικροδευτερολέπτων, πρόκειται για τεράστιο βήμα σε σχέση με το παρελθόν.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη, με επικεφαλής τον διδακτορικό ερευνητή Δρ. Ντάνιελ Τίμπεν, αισιοδοξεί ότι σύντομα θα μπορέσει να επιτύχει αποθήκευση ενέργειας διάρκειας έως και ενός δευτερολέπτου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες εφαρμογές.
Η κβαντική μπαταρία συνδυάζει ένα στρώμα φωτός-ύλης (πολαριτονίων) με ένα δεύτερο στρώμα χημικού υλικού που σταθεροποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια.
Η βασική αρχή λειτουργίας της κβαντικής μπαταρίας δεν είναι οι χημικές αντιδράσεις όπως στις συμβατικές μπαταρίες, αλλά η κβαντική υπέρθεση και οι αλληλεπιδράσεις φωτός με ηλεκτρόνια.
Η αποθήκευση της ενέργειας καθίσταται δυνατή όταν τα ενεργειακά επίπεδα μεταξύ των δύο στρωμάτων ευθυγραμμίζονται ιδανικά.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία επεξεργάστηκε πέντε διαφορετικές οπτικές κοιλότητες, με την τέταρτη να επιτυγχάνει τη βέλτιστη απόδοση.
Σε αυτήν, μόρια φθορίζουσας χρωστικής (ροδαμίνη 6G) αλληλεπιδρούν με φωτόνια για τη δημιουργία πολαριτονίων, ενώ παράλληλα μόρια παλλαδίου-τετραφαινυλοπορφυρίνης σταθεροποιούν την ενέργεια σε ειδική κβαντική κατάσταση.
Παρά τη σημαντική πρόοδο, η εφαρμογή της τεχνολογίας σε καθημερινές συσκευές όπως ρολόγια ή αισθητήρες παραμένει ακόμη σε μελλοντικό στάδιο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή ενδέχεται μελλοντικά να βελτιώσει την απόδοση των ηλιακών κυψελών ή να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μικρών ηλεκτρονικών συσκευών.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com