13/7/2025
Η αύξηση των καυσώνων στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη για νομοθετικές και πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις. Προβλήματα θερμικής καταπόνησης απαιτούν νέες στρατηγικές για εργασία, πόλεις και δημόσιους χώρους
Στον απόηχο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας και προ των πυλών ενός νέου κύματος οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και συχνότερη, αλλά και πρώιμη άφιξη των καυσώνων. Η θερμική επιβάρυνση που υφίστανται οι ανθρώπινοι οργανισμοί και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους, Μάλιστα, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης, στη διάρκεια του καύσωνα που εκδηλώθηκε από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.
Στην Ελλάδα, ο Ιούνιος του 2025 χαρακτηρίστηκε ως ο δεύτερος θερμότερος των τελευταίων 16 ετών (τουλάχιστον) σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Κώστας Λαγουβάρδος, ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας πιο θερμός από τα κανονικά, σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας. «Κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ήταν πάνω από δύο βαθμούς θετική απόκλιση, δηλαδή με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές. Μόνο Κυκλάδες και Κρήτη ήταν στον ένα βαθμό περίπου. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός που είχαμε στη χώρα μας. Με πρώτο τον περσινό, ο οποίος ήταν ένας ακραίος μήνας με τεράστιες αποκλίσεις προς τα πάνω, ο πιο θερμός που έχουμε καταγράψει ποτέ», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι ο φετινός Ιούνιος δεν γίνεται να συγκριθεί με αυτόν του 2024.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο μία αρχική παρατήρηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται μεγάλης διάρκειας καύσωνες στη χώρα μας. «Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 4 με 5 χρόνια, μπορεί να είναι συμπτωματικό. Πρέπει όμως να περιμένουμε και άλλο για να έχουμε μία αποτίμηση αν αυτή είναι μία συστηματική τάση ή όχι. Θα πρέπει να μην κάνουμε όμως το λάθος, ότι επειδή μια περίοδος είναι ζεστή μεν, αλλά δεν είναι ακραία, δεν υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει. Όπως τονίζει το ανησυχητικό για εκείνον και αυτό που δείχνει το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ότι καταγράφεται πλέον μεγάλος αριθμός μηνών πάνω από τις κανονικές τιμές κι όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Ο Ιούνιος ήταν θερμός μήνας και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι ήταν καλύτερα από πέρσι, ωστόσο ο αντίστοιχος περσινός μήνας ήταν ακραίος. Αυτό δεν σημαίνει ότι βελτιωνόμαστε. Ήταν ένας ζεστός μήνας, στη συνέχεια πολλών ζεστών μηνών, και κυρίως πολλών ζεστών καλοκαιριών την τελευταία δεκαετία κι αυτό είναι το ανησυχητικό. Δεν σημαίνει προφανώς ότι κάθε καλοκαίρι θα είναι πιο ζεστό από το άλλο», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
Αναφορικά με τον τρέχοντα μήνα, τονίζει ότι ξεκίνησε με καύσωνα και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 37 βαθμούς, το οποίο, όπως εξηγεί αποτελεί το όριο του καύσωνα. «Θα έχει μια διάρκεια πιθανόν 7-8 ημερών, αλλά δεν θα είναι ακραίος θερμοκρασιακά. Θα μας κουράσει επομένως και θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβάσει αρκετά τις μέσες τιμές του Ιουλίου», επισημαίνει.
«Συνηθίζουμε τις ακραίες θερμοκρασίες»;
Οι πρώιμοι, αλλά όλο και πιο συχνοί καύσωνες οδηγούν σε ερωτήματα, όπως κατά πόσο «συνηθίζει» ο ανθρώπινος οργανισμός την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και αν δημιουργείται αρκετές φορές η ψευδαίσθηση “δροσιάς”. «Τα συχνότερα και πιο εκτεταμένα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μία κανονικότητα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης στα Ηνωμένα Έθνη συνεργαζόμενη με το UN Habitats και UNEP, Ελένη Μυριβήλη. «”Συνηθίζουμε” σημαίνει ότι αφήνουμε τους εαυτούς μας να θεωρούμε ότι θα πρέπει να προστατευτούμε από μόνοι μας απ’ αυτά τα φαινόμενα, χωρίς να απαιτούμε πολιτικές που θα κάνουν τη ζωή μας πιο βιώσιμη. Πράγματι, είναι δεδομένο ότι θα ανέβουν οι θερμοκρασίες, ότι τέτοιου είδους φαινόμενα αυξάνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι η υγεία μας και η διαβίωση μας δεν πρέπει να προστατευτούν από τους πολιτικούς και από τις πολιτικές που θα πάρουν σήμερα και αύριο για αυτή τη χώρα, τους πολίτες της, και την οικονομία της», σημειώνει. Όπως υπογραμμίζει, η ενασχόληση με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερη τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε δει πόλεις στην Ελλάδα να ζητούν, να κάνουν έργα τα οποία έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή. Απλώς είναι λίγες ακόμη οι περιπτώσεις. Χρειάζεται κεντρική και πιο ουσιαστική υποστήριξη με μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή», τονίζει.
Καύσωνες και θερμική καταπόνηση
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine από τους 2.300 ανθρώπους που εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα , από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, 1.500 θάνατοι δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η οποία έκανε το κύμα καύσωνα ακόμη πιο έντονο. Στην Αθήνα, μάλιστα, μεταξύ των πόλεων που τέθηκαν στο επίκεντρο, καταγράφηκαν 96 τέτοια περιστατικά.