15/7/2025
Υλικά
- 1 κονσέρβα ανανά σε φέτες 600 γρ., σουρωμένο
- 12 κεράσια μαρασκίνο
- 1 1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 1/4 φλ. τσαγιού χυμό ανανά, από την κονσέρβα του ανανά
- Για την επικάλυψη:
- 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1/4 φλ. τσαγιού αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ.
- Ετοιμάστε την επικάλυψη αναμειγνύοντας την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο και απλώστε την ομοιόμορφα στον πάτο της φόρμας για κέικ.
- Πιέστε τις φέτες ανανά ανάμεσα σε μερικές στρώσεις χαρτί κουζίνας για να απομακρύνετε την περιττή υγρασία από αυτές. Τοποθετήστε τις φέτες ανανά στον πάτο της φόρμας για κέικ και κατά μήκος των πλευρών. Τοποθετήστε τα κεράσια στο κέντρο των ανανάδων και ανάμεσά τους.
- Ετοιμάστε το μείγμα για το κέικ χτυπώντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέστε το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το χυμό ανανά και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα ξηρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Απλώστε το μείγμα του κέικ ομοιόμορφα πάνω από τις φέτες ανανά. Ψήστε για 45- 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10-15 λεπτά προτού το αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο ή μια βάση για κέικ.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr