ΚεντρικήΠεριβάλλον

Θερμαϊκός κόλπος: Το 2026 θα ξαναφάμε μύδια από τη Χαλάστρα

6/3/2025

Οι υψηλές θερμοκρασίες έκαψαν το Θερμαϊκό όπως και τη Μεσόγειο- «Ήταν σαν πυρηνική βόμβα, αφανίστηκαν ψάρια και άλλα είδη»

Οι τιμές σε θαλασσινά και ψάρια που επικράτησαν σε Καπάνι και ιχθυοπωλεία τις προηγούμενες ημέρες έφεραν στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης τους που έχει προκληθεί λόγω της κλιματικής κρίσης όχι μόνο στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η τιμή των χταποδιών εκτοξεύτηκε στα 18 ευρώ το κιλό, οι σουπιές ήταν λίγες και πωλούνταν προς 12 ευρώ το κιλό, τα καλαμαράκια έφτασαν και τα 14 ευρώ ενώ τα μύδια έφτασαν τα 7 ευρώ και δεν ήταν από τις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού.

Το περασμένο καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις ελληνικές θάλασσες -και στο Θερμαϊκό κόλπο- φτάνοντας τους 32 βαθμούς Κελσίου, είχαν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό μεγάλων πληθυσμών ψαριών και την καταστροφή των μυδιών μας που θεωρούνται τα καλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι 32 βαθμοί Κελσίου στη θάλασσα ήταν σκέτη καταστροφή και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο thestival.gr ο ιδιοκτήτης μυδοκαλλιεργειών στη Χαλάστρα και τα Κερδύλλια, κ. Σπύρος Τσιάρας «ήταν σαν να έπεσε πυρηνική βόμβα». Το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών είχε αντίκτυπο όχι μόνο στο Θερμαϊκό κόλπο και στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

«Το καλοκαίρι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να καεί όλη η Μεσόγειος. Έπεσε πυρηνική βόμβα, δεν έμεινε μορφή ζωής. Δεν είναι μόνο τα μύδια. Δεν είδατε τώρα που πουλάνε γάβρο, σαρδέλες και είναι μικρά – σκουπίδια- και η τιμή τους είναι 11 και 12 ευρώ; Και τώρα φέρνουν τροχιούς και προσφυγάκια από τον Ατλαντικό από την Ισπανία και από εκεί έρχονται και τα μύδια. Αυτά τρώει τώρα η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας ότι η ζημιά δεν είναι μόνο στο Θερμαϊκό.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και στην Τουρκία και στην Ιταλία και στην Γαλλία.

«Στην Ισπανία κάηκαν τα μυδοτροφεία τους και έχασαν οι ψαράδες τα αλιεύματα τους στη Μεσόγειο αλλά έχουν και τον Ατλαντικό και μπορούν λίγο και καλύπτουν τις αγορές τους» τόνισε προσθέτοντας όμως ότι το καλοκαίρι έγινε «αφανισμός κάθε μορφής ζωής στη Μεσόγειο. Ψάρια, όστρακα, αχινοί, ολοθούρια, φούσκες, μέδουσες κ.ά. αφανίστηκαν».

Το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Τσιάρας -που συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τα ολοθούρια- κάλεσε τους ειδικούς του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) να βουτήξουν στο Θερμαϊκό για να δουν ιδίοις όμμασι την απελπιστική κατάσταση που επικρατούσε στο βυθό της θάλασσας.

«Τους περιέγραφα την κατάσταση και δεν το πίστευαν. Κι όταν βούτηξαν στο βυθό και είδαν τι συμβαίνει βγήκαν στην επιφάνεια της θάλασσας έντρομοι και μου είπαν κι αυτοί ότι δεν υπάρχει μορφή ζωής» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες εντός της θάλασσας που επικράτησαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένα ακόμα επεισόδιο της κλιματικής κρίσης που για τα νερά των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου ξεκίνησαν όπως περιέγραψε ο κ. Τσιάρας το 2021 με μεγάλες ποσότητες πλαγκτόν που από τον Βόσπορο ταξίδεψαν στο Θρακικό πέλαγος κι έφτασαν ως τις θάλασσες της Χαλκιδικής -χωρίς ευτυχώς τότε να «καεί» ο Θερμαϊκός. Δύο χρόνια μετά όμως ήρθε και η σειρά του Θερμαϊκού κόλπου.
Ένα από τα σημάδια της υψηλής θερμοκρασίας είναι η αύξηση του πλαγκτόν.

«Το πλαγκτόν δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και χρειάζεται θερμοκρασία για να αναπτυχθεί. Η θερμοκρασία τα τελευταία τρία χρόνια είναι μεγάλη. Διοξείδιο του άνθρακα δυστυχώς απορροφά πολύ η θάλασσα από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα παγκοσμίως να υπάρχει μια τάση αύξησης του πλαγκτόν» τόνισε.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και σε μεγάλα βάθη του Αιγαίου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη ζωή στις θάλασσες μας με ότι αυτό συνεπάγεται στη διατροφική μας αλυσίδα. Ίδια κατάσταση εξάλλου επικρατεί και στη γεωργία όπου οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις παραγωγές. Παράλληλα, η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια ενώ ψαράδες και γεωργοί εγκαταλείπουν τα επαγγέλματα.

Στο νομό της Θεσσαλονίκης οι μυδοκαλλιέργειες ήταν ένα επικερδές επάγγελμα εξαιτίας των μεγάλων εξαγωγών που γινόταν μιας και ο Θερμαϊκός κόλπος είχε όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονταν για να γίνουν τα μύδια ξεχωριστά. «Ο Θερμαϊκός έχει brand name σε ολόκληρη την Ευρώπη για τα μύδια» είπε ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας ότι αρκετοί πλέον μετά την ολική καταστροφή που υπέστησαν το περασμένο καλοκαίρι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα.

Ο ίδιος κι όσοι έχουν απομείνει, έχουν φέρει γόνους μυδιών από την Ισπανία στήνοντας έτσι εκ νέου τις καλλιέργειες τους. Μέχρι στιγμής οι γόνοι μεγαλώνουν κανονικά και όλα βαίνουν καλώς. «Ο Θερμαϊκός σε σχέση με άλλες θάλασσες δίνει παραγωγή σε 10-12 μήνες. Ελπίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά θα έχουμε μύδια το 2026» είπε ο κ. Τσιάρας που για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς εισάγει μύδια από την Ισπανία.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ρωτάω, Μαθαίνω, Αποφασίζω: Ημερίδα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό

xristiana

Κάθε πότε και πώς πρέπει να πλένεις τη βούρτσα μαλλιών

xristiana

Ένας στους 3 Αμερικανούς φοβάται τι θα ακούσει από τον γιατρό

xristiana