19/3/2025
Για το κέικ
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
- 100 γρ. βασιλικούς χουρμάδες
- 50 γρ. σταφίδα μαύρη
- 70 γρ. λάδι καρύδας
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι light
- 1½ κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
- 150 γρ. καρότο ψιλοτριμμένο
Για την επικάλυψη
- 100 γρ. τυρί κρέμα light
- 50 γρ. γιαούρτι light
- 1 κ.σ. μέλι
- 4-5 σταγόνες στέβια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό και τον αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά.
- Βήμα 2: Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες και ρίχνουμε βραστό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο βραστό νερό για να μαλακώσουν.
- Βήμα 3: Αφού στραγγίξουμε καλά τους χουρμάδες και τις σταφίδες, τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το λάδι καρύδας και τον μουλιασμένο λιναρόσπορο. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί.
- Βήμα 4: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα του χουρμά και τη σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βήμα 5: Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Βήμα 6: Ενσωματώνουμε τελευταίο το καρότο.
- Βήμα 7: Σε μια φόρμα για κέικ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
- Βήμα 8: Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.
- Βήμα 9: Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού το ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω την επικάλυψη του κρεμώδους τυριού.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr