19/3/2025
Τουλάχιστον το 1/5 των τροφίμων καταλήγει στον κάδο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 δισ. γεύματα την ημέρα, το συνολικό κόστος από τη σπατάλη φαγητού για την παγκόσμια οικονομία εκτιμάται στο 1 τρισ. δολάρια, σε αυτήν αποδίδεται σχεδόν το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ σε ποσοστό 60% το φαινόμενο παρατηρείται στα νοικοκυριά… Αυτά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) σχετικά με τη σπατάλη φαγητού.
Ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων τροφίμων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου κατά την αποσύνθεσή τους απελευθερώνουν επιβλαβή αέρια, όπως το μεθάνιο. Ως μέρος της λύσης, οι ειδικοί συστήνουν τη μείωση της ποσότητας τροφίμων που αγοράζουμε, προτείνουν την αναδιανομή προϊόντων σε όσους έχουν ανάγκη και προκρίνουν την εναλλακτική της ανακύκλωσης.
Σχετικά με την ανακύκλωση τροφίμων για την παραγωγή βιοαερίου, πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Biffa Limited στη Μεγάλη Βρετανία, αποκάλυψε ότι από τα υπολείμματα τροφών του μεσημεριανού γεύματος στο χώρο εργασίας θα μπορούσε να παραχθεί αρκετή ενέργεια ικανή να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο 13 φορές.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 εργαζομένους διαπιστώθηκε ότι παρότι αρκετοί είναι προσεκτικοί ώστε να μην πετούν φαγητό, οι μισοί εξ αυτών δεν τα καταφέρνουν, επομένως μέρος του γεύματος καταλήγει στον κάδο κάθε εβδομάδα.
Ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκαν ήταν σε ποσοστό 30% το πιεσμένο πρόγραμμα ή η αλλαγή σχεδίων, σε ποσοστό 28% ότι η ποιότητα των τροφίμων δεν ήταν καλή, σε ποσοστό 25% ότι η μερίδα φαγητού ήταν πολύ μεγάλη, σε ποσοστό 15% ότι είχαν παραγγείλει περισσότερο από όσα χρειάζονταν, ενώ το 45% πέταξε μη βρώσιμα προϊόντα όπως φλούδες από φρούτα ή τσόφλια αυγών.
Τα ευρήματα συμπίπτουν με νομοθεσία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 31η Μαρτίου 2025 στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα καλεί τις επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης να διαχωρίζουν το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο και τα απόβλητα τροφίμων από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Σε περίπτωση που εντοπιστεί παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο.
Αυτό που οι περισσότεροι πολίτες δε γνωρίζουν είναι ότι αν τα υπολείμματα τροφίμων διαχωριστούν σωστά, μπορούν να σταλούν σε μονάδες αναερόβιας ζύμωσης για την παραγωγή βιοαερίου.
«Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο συχνά παραβλέπεται στους χώρους εργασίας, με πολλούς να αγνοούν τη δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας ή της χρήσης για κομποστοποίηση εάν τα υπολείμματα ανακυκλωθούν σωστά», δήλωσε σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Biffa η Μαξίν Μέιχιου, γενική διευθύντρια της εταιρίας.
Όπως είπε, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός των αποβλήτων τροφίμων όχι μόνο για να περιοριστεί η ρύπανση, αλλά «για να ανακυκλωθούν και να ανακτηθεί ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων ή τη λειτουργία ενός βραστήρα».
Χαρακτήρισε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός» για την πιο σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, εντούτοις τόνισε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δε γνωρίζει ότι πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις ερχόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 18% των εργαζομένων δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιλογές ανακύκλωσης των εταιριών τους, με τέσσερις στους 10 να αναφέρουν πως δεν υπήρχε ξεχωριστός κάδος αποβλήτων τροφίμων. Επιπλέον, το 77% εξ αυτών εξέφρασε ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων τροφίμων, με το 40% να πιστεύει ότι καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Η Μέιχιου τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι εταιρίες να βελτιώσουν τις μεθόδους ανακύκλωσης και έκανε λόγο για «ζωτικής σημασίας» εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα τονίζοντας ότι ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Απλές οδηγίες για λιγότερησπατάλη τροφίμων:
Πριν πάτε στο σουπερμάρκετ ετοιμάστε λίστα με όσα πραγματικά χρειάζεστε
Αν είναι εφικτό ψωνίστε καθημερινά και όχι εβδομαδιαία, ή έστω όταν χρειάζεστε κάποιο προϊόν
Μην αποθηκεύετε τρόφιμα, αλλά οργανώστε την κουζίνα σας ώστε τα προϊόντα να μην χαλάσουν
Μη μαγειρεύετε μεγαλύτερες μερίδες από όσες είναι απαραίτητες
Αξιοποιείστε το φαγητό που περισσεύει
Καταψύξτε ό,τι δεν μπορείτε να καταναλώσετε
Αγοράστε λιγότερα φρούτα και λαχανικά ώστε να μη χρειαστεί να τα πετάξετε
Κομποστοποιήστε τα απορρίμματα τροφίμων
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com