7/3/2025
Υλικά (10-12 μερίδες)
Για το κέικ
- 450 γρ. πορτοκάλι χωρίς τη φλούδα
- 250 γρ. βασιλικούς χουρμάδες
- 250 γρ. αλεύρι βρώμης
- 2 αβγά
- 200 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι
- 2 πορτοκάλια καθαρισμένα από φλούδα και κουκούτσια
- 4 βασιλικούς χουρμάδες
- 2 κ.σ. σπόροι chia
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το γλάσο
- 100 γρ. κουβερτούρα με στέβια
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τους βασιλικούς χουρμάδες για 5’ σε ζεστό νερό.
- Βήμα 2: Χτυπάμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά του κέικ μέχρι να προκύψει ένας παχύρρευστος χυλός.
- Βήμα 3: Σε ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε τον χυλό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, στον αέρα, για 40’.
- Βήμα 4: Xτυπάμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά για τη μαρμελάδα και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
- Βήμα 5: Λίγο πριν βγει το κέικ από το φούρνο και όσο παγώνει η μαρμελάδα στο ψυγείο, λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας, έως ότου έχουμε τη σοκολάτα σε υγρή γυαλιστερή μορφή.
- Βήμα 6: Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει. Βάζουμε από πάνω τη μαρμελάδα και μετά τη σοκολάτα.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr