ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πράσινη ενέργεια: Πότε έρχονται μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

31/3/2025

Σημαντική πτώση, κατά περίπου 30% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τις πρώτες είκοσι μέρες του Μαρτίου, μειώνοντας την πίεση τόσο στους παρόχους για γενναίες εκπτώσεις όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδοτήσεις, με στόχο τη συγκράτηση του κόστους για τα νοικοκυριά.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινείται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Φεβρουάριο είχε ξεπεράσει τα 150 ευρώ.

Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στον συνδυασμό ισχυρής παραγωγής από ΑΠΕ και μειωμένης κατανάλωσης. Το φαινόμενο είναι σε μεγάλο βαθμό εποχικό, καθώς η άνοιξη φέρνει ηλιοφάνεια και έντονους ανέμους που ενισχύουν την παραγωγή, τη στιγμή που οι ήπιες θερμοκρασίες μειώνουν τη χρήση συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης – με εξαίρεση τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές της εβδομάδας.

Απειλή για τη σταθερότητα του δικτύου

Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή από ΑΠΕ φέρνει προκλήσεις για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση, σημειώνονται διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα. Το φαινόμενο εντείνεται σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης, όπως οι αργίες – χαρακτηριστικά εν όψει της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα.

Οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) αναγκάζονται να προχωρούν σε έκτακτες παρεμβάσεις, προχωρώντας σε υποχρεωτικές περικοπές της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Αν και η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, τα προβλήματα επιτείνονται όσο αυξάνεται η ισχύς των ΑΠΕ χωρίς ανάλογη αύξηση στη ζήτηση.

Παρά το γεγονός ότι το 2024 καταγράφηκε επιβράδυνση στην ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ, ενισχύθηκε το δίκτυο με επιπλέον 580 μεγαβάτ, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 12,08 γιγαβάτ, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ. Συγκριτικά, η μέγιστη ζήτηση την περασμένη Κυριακή κυμάνθηκε μόλις στα 7 γιγαβάτ.

Η λύση σε αποθήκευση και εξαγωγές

Η απάντηση στο πρόβλημα των αναγκαστικών περικοπών βρίσκεται στην αποθήκευση ενέργειας: είτε μέσω υδροηλεκτρικών με αντλιοταμίευση είτε με μεγάλες μπαταρίες που αρχίζουν φέτος να εντάσσονται στο σύστημα. Συμπληρωματικά, σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι εξαγωγές ρεύματος προς γειτονικές χώρες όταν υπάρχει ανάλογη ζήτηση. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, οι περικοπές θα συνεχίσουν να υφίστανται σε περιόδους υψηλής παραγωγής από ΑΠΕ, ακόμη και με τα νέα εργαλεία.

Related posts

Θέλεις φυσικά και γεμάτα φρύδια;

xristiana

Το σπορ που τονώνει τη μνήμη και χαρίζει ευεξία – 30′ κάνουν τη διαφορά

xristiana

Κορονοϊός 44.775 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 79 διασωληνωμένοι και 97 θάνατοι

xristiana